Συνεχίζει να σπέρνει τον τρόμο το Ισλαμικό Κράτος, αφού την Τρίτη σόκαρε για ακόμα μία φορά τον πλανήτη με τον αποκεφαλισμό δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου. Ο εκτελεστής φέρεται να είναι Βρετανός -με βάση την προφορά του- αποτελώντας έναν από τους χιλιάδες Ευρωπαίους σε αυτό το «μαύρο κύμα» εξτρεμισμού.

Η νεοϋορκέζικη Soufan Group, συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα ασφαλείας, δημοσίευσε πρόσφατα μία έρευνα , σύμφωνα με την οποία πάνω από 2.000 Ευρωπαίοι συμμετέχουν στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚΙΛ).

 

Στη Βρετανία και τη Γαλλία αντιστοιχούν πάνω από τους μισούς, με τον γάλλο υπουργό Εσωστερικών Μπερνάρ Κουζνέβ να εκτιμά ότι περίπου 900 γάλλοι πολίτες είναι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι Βρετανοί υπολογίζονται περίπου στους 500, ενώ από Γερμανία και Βέλγιο ξεπερνούν τους 270 και 250 αντίστοιχα.

Από τη Δύση, συνολικά, πάντως, οι τζιχαντιστές μαχητές στη Συρία ανέρχονται στους 3.000, με την Ελλάδα, ευτυχώς να μην συμπεριλαμβάνεται στους… εξαγωγείς.

Oι αριθμοί είναι, όμως, αρκετά δύσκολο να επαληθευτούν, λόγω συνθηκών. Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, όμως, υπολογίζουν τους ευρωπαίους τζιχαντιστές σε 4.000. Είναι ενδεικτικό ότι ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, έκανε λόγο χθες για θύλακες τζιχαντιστών που εκπαιδεύονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν τα μέτρα τους τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα οι χώρες που περιλαμβάνουν μαχητές, συλλαμβάνοντας υπόπτους, μεταξύ των οποίων και κάποιους που θεώρησαν ότι ήρθαν από τη Συρία για να στρατολογήσουν νέα άτομα.
Το ζήτημα όμως για την Ευρώπη και γενικότερα για τη Δύση, είναι ότι με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες. Από το Ιράκ και το Αφγανιστάν έως και τη Συρία. Καλλιέργησαν το μίσος και τώρα καλούνται να ξεριζώσουν τους πικρούς καρπούς του.