Ωραία, νέα, από καλά ιδιωτικά σχολεία και με δουλειά λουσάτη και στο φως των προβολέων, μου στέλνει την παιδαριώδη επιστολή ψυχαναγκασμού στα μηνύματα του facebook. Την ίδια επιστολή έχουν δεχτεί συναδέλφισσές μου από άλλες δημοσιογραφίνες, γραμματείς, ακόμα και δασκάλες.

Η επιστολή λέει, φυλάσσεται στο Λονδίνο η πρωτότυπη, ενώ ήρθε απ’την Βενεζουέλα, που την είχαν πρωτοπάει ιεραπόστολοι και αφορά στον Άγιο Νεκτάριο το δικό μας, εδώ στην Αίγινα, που λιώνει παντούφλες κάθε βράδυ, σύμφωνα με τους πιστούς, γιατί κυκλοφορεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Τώρα πως έφτασε στην Βενεζουέλα απ’την Σουβάλα ο Άγιος, ποιος να ξέρει!

Η επιστολή βουτά στον ψυχαναγκασμό, στην δεισιδαιμονία, στην ύβρη και στην σμίκρυνση του Αγίου, για τους πιστούς, σε ένα μικροσκοπικό επίπεδο, ανθρώπινης αθλιότητας, εκδικητικότητας και μικρότητας.

Δηλαδή, όλων αυτών των νέων ανθρώπων τι τους λέει το μυαλό τους, εκτός απ’το ότι οι υπόλοιποι σπάμε πλάκα μαζί τους;

Και ιδού η επιστολή –με τα λάθη της και τα ορθογραφικά της, διότι στην Αγγλία και στην Βενεζουέλα δεν τα γράφουν καλά τα σημεία στίξης στα ελληνικά: «… Ο Άγιος Νεκτάριος είναι γιατρός και γιατρεύει τις αρρώστιες. Αυτό το γράμμα γράφτηκε στις 3/10/1995 και πρέπει να κάνει το γύρο του κόσμου. Ο Άγιος Νεκτάριος θα σε ανταμείψει σε 45 ημέρες.

Πολλοί που το έγραψαν ανταμείφτηκαν: «Νεκτάριε, πιστεύω σε σένα. Υγεία, χαρά και ευτυχία δώσε μου». Αυτό το χαρτί έχει σταλεί σε εσένα για καλή τύχη. Το γνήσιο αντίγραφο είναι στην Αγγλία. Έχει δώσει το γύρο του κόσμου 9 φορές. Τώρα η τύχη έχει σταλεί σε εσένα. Θα πάρεις καλή τύχη μέσα σε 4 ημέρες που θα λάβεις το γράμμα. Πρέπει να το στείλεις σε άλλους. Δεν είναι αστείο. Στείλε αντίγραφο σε ανθρώπους που νομίζεις ότι χρειάζονται τύχη. Μην στείλεις χρήματα διότι η μοίρα δεν έχει τιμή. Μην κρατήσεις αυτό το γράμμα. Παρακαλώ, στείλε 20 αντίγραφα του γράμματος και δες τι θα γίνει σε 4 ημέρες. Η αλυσίδα-παιχνίδι ήρθε από τη Βενεζουέλα και γράφτηκε από κάποιον ιεραπόστολο από τη Ν. Αμερική.

Πρόσεξε τα ακόλουθα: Κάποιος πήρε την επιστολή το 1993 και είπε στη γραμματέα του να του κάνει 20 αντίγραφα και να τα ταχυδρομήσει. Λίγες μέρες αργότερα κέρδισε στο λαχείο 2,000,000 δολάρια. Κάποιος άλλος πήρε την επιστολή και την ξέχασε. Την είχε στα χέρια του πάνω από 96 ώρες. Έχασε την δουλειά του. Αργότερα βρήκε την επιστολή και την ταχυδρόμησε σε 20 αντίγραφα. Λίγες μέρες μετά βρήκε μια πολύ καλύτερη δουλειά. Κάποιος πηρέ την επιστολή και δεν πίστευε. Την πέταξε. 9 μέρες μετά πέθανε.

Παρακαλώ μην το αγνοήσεις. Δ Ο Υ Λ Ε Υ Ε Ι»…

Και επειδή σε 9 μέρες, εγώ που δεν την έστειλα σε 20 αντίγραφα πουθενά (άλλη δουλειά δεν είχα), ΔΕΝ θα έχω πεθάνει, ελάτε φιλενάδες να σας κεράσω κόλλυβα…