Θεσσαλονίκη, μια βόλτα στους πλακόστρωτους δρόμους των παραδοσιακών γειτονιών της πόλης, ένα ηλιόλουστο πρωινό στο τέλος του καλοκαιριού. Συμβολή των οδών Φλέμιγκ με Μισράχη, στον αριθμό 15, μια τοποθεσία που υπήρξε μια σπουδαία εβραϊκή περιοχή στα χρόνια που μεσολάβησαν πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Ο ήλιος λάμπει και η ζέστη που διαχέουν οι ακτίνες του στη διαδρομή από τον ουρανό προς τη γη, σου δίνουν την αίσθηση ότι το καλοκαίρι θα αργήσει πολύ ακόμη να μας αποχωριστεί. Ρίχνοντας το βλέμμα τριγύρω, βλέπεις λουλούδια σε γλάστρες, αυλές που παραπέμπουν σε αλλοτινές εποχές, φράχτες στην απόχρωση που παίρνει ο καφές, όταν ψήνεται.

Και εκεί, στη γωνιά του δρόμου, ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που αναπαλαιώθηκε και διαμορφώθηκε σε ένα ξεχωριστό θέατρο αποτελώντας κατά γενική ομολογία ένα κόσμημα για όλη την περιοχή.

Πρόκειται για το “Θέατρο Φλέμιγκ”, έναν μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σύλλογο με την επωνυμία “Οργανισμός Θεατρικής Συμφωνίας”, που ιδρύθηκε το 1999 από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε., κ.Γρηγόρη Μήττα, ο οποίος αποτελεί και την ψυχή του φιλόξενου και ιδιαίτερου αυτού χώρου, μαζί με τη βραβευμένη συγγραφέα, κ.Καρίνα Ιωαννίδου και την ηθοποιό και σκηνοθέτη, κ.Χριστίνα Μαγκάκη.

Από τα λίγα θέατρα στην Ελλάδα που αναπτύσσει τις παραστάσεις του πέραν της κεντρικής σκηνής, αξιοποιώντας στη διάρκεια ενός έργου όλες τις εγκαταστάσεις και τους χώρους, με έμφαση στο λεγόμενο “διαδραστικό” χαρακτήρα, άποψη που συναντά κανείς σε θέατρα της Ευρώπης. 

Αντικρίζοντας το εν λόγω θέατρο, δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς από πού αντλήθηκε η έμπνευση για την ονομασία του.

Η απορία δεν αργεί να λυθεί, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρμοδίων οφείλεται στο ότι αφενός βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φλέμιγκ και Μισράχη και αφετέρου ονοματοδοτήθηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου ερευνητή και βιολόγου, Αλέξανδρου Φλέμινγκ και της συζύγου του, γιατρού και βουλευτού, Αμαλίας.

Μια εντελώς διαφορετική χρονιά, πιο δυναμική, με συνεργασίες που ακουμπούν ακόμη και στην Ελληνική Ομογένεια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ωκεανίας βρίσκεται προ των πυλών.

Από την κυρίως αίθουσα του θεάτρου-που λειτουργεί παράλληλα και ως εργαστήρι θεατρικών σπουδών για ενήλικες και παιδιά, στο οποίο διδάσκουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες με ακαδημαϊκή μόρφωση και ειδικές γνώσεις-μέχρι τα καμαρίνια, το βεστιάριο, τη γκαλερί και το φουαγιέ, όλοι οι χώροι μια όαση που αποπνέει θαλπωρή και προσφέρει την “κάθαρση” μέσα από τις παραστάσεις έργων ελληνικών και ξένων από το κλασικό και νεότερο δραματολόγιο με ιδιαίτερη έμφαση σε νεοελληνικά και άπαιχτα, ενώ λειτουργεί και κύρια και παιδική σκηνή.

Το προαναφερθέν Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Φλέμιγκ που δημιουργήθηκε από καλλιτεχνική ανησυχία, αγάπη για το θέατρο και ανάγκη για μια εναλλακτική έκφραση, έχει ως πρωταρχικό του στόχο το να αποτελέσει πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας δίνοντας ώθηση για την ανάδειξη ταλέντων σε όλους τους τομείς της θεατρικής τέχνης.

Τα μαθήματα που διδάσκονται, είναι υποκριτική, ορθοφωνία, ιστορία θεάτρου, κινησιολογία, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, θεατρικό τραγούδι και μιούζικαλ.

Πληροφορίες:

http://www.theatre-fleming.gr

Τηλέφωνο: 2310 812 000

Email: info@theatre-fleming.gr