Το βίντεο που απαθανάτισε τον τραγικό θάνατο του εκπαιδευτική όπλων στην Αριζόνα την ώρα που προσπαθούσε να διδάξει σε ένα εννιάχρονο κοριτσάκι να πυροβολεί με αυτόματο όπλο, σίγουρα είναι σοκαριστικό.

Πέρα από τη δύναμη της εικόνας, από το τραγικό συμβάν ενός θανάτου που καταγράφεται με τον πιο απροσδόκητο τρόπο, το βίντεο δίνει σίγουρα τροφή για προβληματισμό σε μία χώρα που η οπλοκατοχή κατοχυρώνεται βάσει συντάγματος και οι «gun – nuts» (οι υπέρμαχοι δηλαδή της οπλοκατοχής), είναι διατεθειμένοι να κάνουν μέχρι και… εμφύλιο πόλεμο για να υπερασπιστούν αυτό το δικαίωμα, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά τους.

Η κουλτούρα των όπλων, ειδικά στον αμερικανικό Νότο είναι τόσο διαδεδομένη, σε σημείο που να διαφημίζονται πακέτα διακοπών ειδικά για τους λάτρεις των όπλων με διάφορες δραστηριότητες. Μάλιστα, τα παιδιά ηλικίας 8 έως 17 ετών μπορούν να πυροβολούν υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους είναι παρόντες.

Αυτό ακριβώς συνέβη κατά το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Και η μητέρα και ο πατέρας της εννιάχρονης ήταν παρόντες όταν άνοιξε πυρ με το Ούζι, το κυριότερο όμως (… και το πιο παράλογο), όλα όσα έγιναν ήταν… νόμιμα!

Σύμφωνα με το περιοδικό Mother Jones, ο ομοσπονδιακός νόμος για την προστασία κατόχων όπλων που πέρασε το 1986 αφήνει ορθάνοιχτες… μπαλκονόπορτες σε όποιον επιθυμεί να έχει στην κατοχή του αυτόματα όπλα, μέχρι και εκρηκτικά! Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας για τους ανήλικους, καθώς ναι μεν είναι παράνομο να αγοράζουν οπλισμό, όχι όμως και να τον… χρησιμοποιούν, υπό επίβλεψη.

Για αυτό εξάλλου, όπως μετέδωσε το CNN, το τραγικό περιστατικό αντιμετωπίστηκε από τις αρχές ως «εργατικό ατύχημα» και δεν ασκήθηκε η οποιαδήποτε ποινική δίωξη κατά του ιδιοκτήτη του πεδίου βολής.

Όπως εύλογα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, η συζήτηση που άνοιξε για πολλοστή φορά για την οπλοκατοχή, είναι μεγάλη στην αμερικανική κοινωνία, η οποία ωστόσο κάθε άλλο παρά έτοιμη εμφανίζεται για να… αφοπλιστεί.

Οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής είναι πολλοί και… ισχυροί. Το λόμπι τους, η NRA (National Riffle Association) έχει προσβάσεις, τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των αντιπροσώπων, με τα αιτήματά της να λαμβάνουν διακομματική στήριξη.

Σε βαθμό μάλιστα που ο Μπαράκ Ομπάμα στα τέλη του 2012, όταν προσπάθησε να περάσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της οπλοκατοχής έπειτα από την τραγωδία με τους πυροβολισμούς στο δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ, βρήκε απέναντί του «gun – nuts» και έχασε τη μάχη.

Εξάλλου για την NRA ακόμη και η πρόσφατη τραγωδία στην Αριζόνα δεν ήταν παρά ένα σύνηθες περιστατικό.

Αρκεί κανείς να δει τα tweets της οργάνωσης, λίγη ώρα μετά το περιστατικό για να καταλάβει το τι εννοούμε:

«Επτά τρόποι για να περάσει καλά ένα παιδί με τα όπλα», έγραφε μία ανάρτηση, η οποία μετά τις εύλογες αντιδράσεις σβήστηκε, έπειτα από λίγη ώρα.