Πρόκειται για το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο όλων των εποχών μετά τη Βίβλο. “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”, το οποίο έχει αγγίξει τις καρδιές ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Την ίδια σαρωτική επιτυχία έχει σημειώσει και το ομώνυμο θεατρικό έργο όσες φορές έχει ανέβει αφήνοντας στο κοινό τις πιο όμορφες και ουσιαστικές εντυπώσεις.

Η εν λόγω παράσταση, έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία σε  γνωστή αθηναϊκή σκηνή και σε μετάφραση της Βάσιας Παναγοπούλου-Δημήτρη Μοθωναίου και έτσι επιλέχθηκε να παρουσιαστεί εκ νέου και τη φετινή σεζόν 2014-15, σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο, που αποπνέει φιλική διάθεση και αύρα αλλοτινών εποχών, στο θέατρο Χυτήριο  σε νέα σκηνοθετική προσέγγιση και με καινούριο επιτελείο.

Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φρανκφούρτη, το έργο των Φράνσες Γκούντριχ και Αλμπερτ Χάκετ παραμένει ένα έργο διαχρονικό που συγκινεί και αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση παραπέμποντας στη φύση της ίδιας της ζωής. 

Η πρώτη του έκδοση πραγματοποιήθηκε το 1947 στην Ολλανδία και το 1952 στην Αμερική και έκτοτε μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες, ενώ έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το θεατρικό έργο είναι ένα έργο-ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεη, το 1955 αποτελώντας κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του που τιμήθηκαν με βραβεία Tony, Pulitzer και το βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης.

Οι παραστάσεις του σε όλον τον κόσμο ήταν πάντοτε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με τεράστια εμπορική επιτυχία, ενώ το 1955 γνώρισε τεράστια επιτυχία με τον Κώστα Μουσούρη και τη νεαρή τότε Αντιγόνη Βαλάκου και το 1994 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Ελένη Κούρκουλα.

Το έργο απευθύνεται και στο μαθητικό–φοιτητικό κοινό, ενώ η διδασκαλία αποσπασμάτων στη λογοτεχνία του Γυμνασίου και η αναφορά στο πρόσωπο της Άννας Φρανκ στους μαθητές Λυκείου, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς να έχουν ως προτεραιότητά τους την παρακολούθηση της συγκεκριμένης παράστασης.

Παράλληλα αποτελεί επιλογή κάθε οικογένειας που θέλει να παρακολουθήσει καλό θέατρο και ταυτόχρονα ένα έργο–σύμβολο, το οποίο θα χαραχτεί στην ψυχή με τα πιο ανεξίτηλα χρώματα.

Το έργο είναι αδιαμφισβήτητα επίκαιρο και γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο στις μέρες μας δίνοντας μαθήματα ζωής.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό από τις 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 (λήξη Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου), στο θέατρο Χυτήριο.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία

Παρασκευή στις 8.00 μ.μ.

Σάββατο και Κυριακή στις 6.30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων

18 € κανονικό, 15€ φοιτητικό και 12€ ανέργων
(για τις πρωινές παραστάσεις, σε συνεννόηση με τα σχολεία)

Διάρκεια

90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου/ Δημήτρης Μοθωναίος

Σκηνικά/ Κουστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Παραγωγή: Θέατρική Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς- Βάσια Παναγοπούλου

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Oττό Φρανκ: Γιάννης Νταλιάνης

Ήντιθ Φρανκ: Κερασία Σαμαρά

Μάργκο Φρανκ: Μαρία Μοσχούρη

Μιπ Γκις: Μάρλεν Σαϊτη

Πήτερ Βαν Ντάαν: Δημήτρης Μαχαίρας

Πετρονέλα Βαν Ντάαν: Τζούλη Σούμα

Χέρμαν Βαν Ντάαν: Χάρης Σώζος

Κύριος Ντάσσελ: Σαράντος Γεωγλερής

Στον ρόλο της Άννα Φρανκ: η Σταυρούλα Μάκρα