Το summer edition του NEWPOSTER κυκλοφόρησε

Κατεβάστε το NEWPOSTER ΕΔΩ

Το 2011 τα στοιχεία για την εξάπλωση του AIDS ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών στη χώρα μας ήταν απογοητευτικά. Σύμφωνα με εκθέσεις και μελέτες, που είχαν δημοσιευθεί και σε διεθνή ιατρικά έντυπα, αποτυπώνονταν με το χειρότερο τρόπο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους κόλπους της κοινότητας των ναρκομανών. 

Οι εκθέσεις έδειχναν ότι υπήρχε τεράστια έξαρση των κρουσμάτων AIDS, με το πιο απλό παράδειγμα να αναφέρει ότι εκεί που δύο άτομα μοιράζονταν μία βελόνα, τώρα τη μοιράζονται 12. 

Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, είχε δημιουργηθεί σάλος από δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανέφερε πως το 50% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα, το 2011, ήταν αποτέλεσμα εθελούσιας αυτομόλυνσης. Με άμεση παρέμβαση τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ, και στη συνέχεια και ο ίδιος ο ΠΟΥ, διέψευσαν τα δεδομένα ως μη έγκυρα, ενώ ο Οργανισμός ανέφερε χαρακτηριστικά πως επρόκειτο για «λάθος στη σύνταξη της έκθεσης». 

Όπως προκύπτει, πάντως, με τα ανανεωμένα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημία ΗIV, που παρουσίασε σημαντική αύξηση στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών το 2011, φαίνεται, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του 2013, να υποχωρεί, πιθανότατα και χάρη στην άμεση αντιμετώπιση και την επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης σ’ αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Στην ειδική μάλιστα συνεδρίαση της επιτροπής με τη συμμετοχή και του ΚΕΕΛΠΝΟ αναλύθηκαν η τρέχουσα εικόνα της επιδημίας στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, η διασύνδεσή τους με τους φορείς απεξάρτησης και τις Μονάδες Λοιμώξεων, η σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο της χρήσης ουσιών και ο περαιτέρω σχεδιασμός παρεμβάσεων.

Όπως αναφέρεται, η HIV λοίμωξη παραμένει στην Ελλάδα και στην ομάδα των χρηστών ως μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, και η εγρήγορση όσο και η συνεχής παρουσία παρέμβασης στο χώρο είναι αναγκαίες.