Στις 4 Μαΐου του 1964 το Bourbon Whiskey έγινε δια νόμου, του Κογκρέσου, αποκλειστικό προϊόν των ΗΠΑ.

Πενήντα χρόνια μετά έχουν υπάρξει αμέτρητες τροποποιήσεις και αλλαγές σε κώδικες και κανονισμούς που υπαγορεύονται κατά την παραγωγή του whiskey για να δικαιούται να φέρει το προσωνύμιο “Bourbon Whiskey”.

Υπάρχουν 41 διαφορετικές ετικέτες που παράγονται κι εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του “US Department of Treasury Alcohol & Tobacco Tax & Trade Bureau Beverage Alcohol Manual”.

Μερικά από αυτά είναι:

Bourbon Whiskey

Whiskey που παράγονται στις ΗΠΑ, δεν υπερβαίνουν το 80% του συνολικού αρχικού όγκου, του ζυμωμένου γλεύκους. Το ζυμωμένο γλεύκος πρέπει να παράγεται κατ΄ ελάχιστο από 51% καλαμπόκι και να αποθηκεύεται σε όχι περισσότερο από 62,5% αλκοόλ κατ’ όγκο (125 proof) σε καμένα νέα δρύινα βαρέλια.

Straight Bourbon Whiskey

Bourbon ουίσκι αποθηκεύονται σε καμένα νέα δρύινα βαρέλια για 2 έτη ή περισσότερο.

Το “Straight Bourbon Whiskey” μπορεί να περιλαμβάνει μίγματα δύο ή περισσοτέρων Straight Bourbon Whiskey που παράγονται με την ίδια διαδικασία.

Rye Whiskey

Το Rye Whiskey παράγεται από τα 80% αρχικού ζυμωμένου γλεύκους, ο οποίος παράγεται τουλάχιστον από 51% σίκαλη. Αποθηκεύεται σε καμένα δρύινα βαρέλια και το αλκοόλ δεν ξεπερνά το 62,5%

Tennessee Whiskey

Ένα ξεχωριστό προϊόν που σύμφωνα με τον NAFTA (Σύμφωνο εμπορίου Β. Αμερικής) απαιτεί το whiskey να παράγεται στο Tennessee. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί, όσα φέρουν την ένδειξη Bourbon, να παράγονται στις ΗΠΑ.

Bourbon: Τι πρέπει να ισχύει για να δικαιούται τον τίτλο;

Τα Ομοσπονδιακά στάνταρ και προδιαγραφές που πρέπει να ισχύουν για ένα Bourbon Whiskey για να εμφιαλωθεί, να φέρει τον τίτλο “Bourbon”, και να καταναλωθεί στις ΗΠΑ, θα πρέπει να είναι:

  • Να παράγεται από ένα μείγμα σιτηρών που να  είναι τουλάχιστον 51% καλαμπόκι
  • Να ωριμάζει σε νέα, καμένα, δρύινα βαρέλια
  • Να αποστάζεται σε όχι περισσότερες  80% αλκοόλη κατ ‘όγκο.
  • Να μπει σε βαρέλι για την παλαίωση, σε όχι περισσότερο από 62,5% αλκοόλη κατ’όγκο.
  • Εμφιαλωμένο, όπως και άλλα ουίσκι, σε 40% αλκοόλη κατ ‘όγκο.