Τι ξέρουμε γι αυτήν; Πώς εξηγείται η εγκυμοσύνη με κρίνο και η παρθενογένεση; Κι αφού μας αγαπάει τόσο πολύ γιατί μας τορπίλισαν την «Έλλη» τη μέρα της γιορτής της;

Από ότι λέει η παράδοση σήμερα πέθανε η Παναγίτσα. Και μετά ανελήφθη στα ουράνια Βέβαια η παράδοση λέει ότι κι ο Χριστούλης γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου πράγμα που δε συνέβη ποτέ. Αλλά αν είναι να γεμίσεις μερικές μέρες στο καλεντάρι σου για να έρθει ο πιστός στην εκκλησία καλό είναι.

Ως και τηλεοπτικό talent show, όταν ο πιστός ξεγοφιάζεται για να ανέβει στα τέσσερα από το λιμάνι της Τήνου στο εκκλησάκι να τον θεραπεύσει. Πάντως περίεργο πράγμα κι αυτή η Παναγίτσα. Πάει λέει ο τυφλός, της κάνει τάμα και βρίσκει το φως του. Σεβαστό και τίμιο εκ μέρους της. Το 90% της ανθρωπότητας όμως που δεν έχει να φάει, να πιει νερό και να πάρει φάρμακα, γιατί της ξεφεύγει;

Kι αυτός ο έρμος ο Ιωσήφ ο άντρας της, που τη βρήκε γκαστρωμένη με το παιδί του Θεού, που ξενοπήδαγε για να ξαλαφρώσει;

Η Παναγία είναι ένα σύμβολο κι ο κόσμος υποκλίνεται μπροστά της. Οκ ως εδώ. Κι εγώ όταν τη βλέπω στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που ο μαντράχαλος Ιησούς πιάνει τα 30τόσα αλλά αυτή είναι σαν να μην έχει γεράσει μια μέρα, λέω «θαύμα θαύμα, δώσε μου το τηλέφωνο του ‘πλαστικού’ σου.

Η Μαριάμ, όπως κανονικά λέγεται η Μαρία, μέσω της γέννησης του Ιησού, έγινε σύμβολο της παρθενίας. Δηλαδή προστάτιδα της αγάμητης. Όταν η αγαμία μεταφράζεται σε συμπαντική αγάπη, έχουμε πρόβλημα. Γιατί τα πράγματα μπερδεύονται περίεργα.

Δεν είμαι ικανός να ακυρώσω την αγιοσύνη ή την ύπαρξη θεών και δαιμόνων. Απλά προβληματίζομαι. Σαν εκείνη τη φορά που μπήκα να ανάψω κεράκι σε μια εκκλησία κι ένα κοριτσάκι με σταματάει στην πόρτα δίνοντας μου 50 λεπτά για να της ανάψω το δικό της. Τη ρωτάω «γιατί βρε κορίτσι μου δεν πας να το ανάψεις μόνη σου;» Μου απαντάει: «γιατί έχω περίοδο και απαγορεύεται».

Λογικό. Η Παναγία (υπεράνω όλων των αγίων δηλαδή) αγαπήθηκε ως μητέρα του Ιησού και αειπάρθενος. Οι υπόλοιπες που τον παίρνετε που και που ή έχετε περίοδο, στα καζάνια της κολάσεως να καείτε.

Αγαπώ και σέβομαι τη φιγούρα και τη μυθολογία της Παναγίας. Ξερνάω όταν την επικαλούνται και την υποβαθμίζουν σε επιθεωρησιακό νούμερο, διάφοροι ανάπηροι για τους δικούς τους λόγους. Και όχι, μάλλον δεν πέθανε 15 Αυγούστου. Απλά αυτό μας βόλευε για να κάνουμε διακοπές.