Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα (για την ώρα…) ελεύθερη η πρόσβαση στον αιγιαλό. Είναι και στην Καλιφόρνια, που αν μη τι άλλο φημίζεται για τις παραλίες της. Μπάνιο κάνεις βεβαίως από Σάντα Κρουζ και κάτω, γιατί βορειότερα σε στέλνει για ρεκτιφιέ η ψύχρα του ωκεανού. Μπορείς ωστόσο να αράξεις, να μαζέψεις ήλιο, να κάνεις σερφ, να παίξεις ρακέτες (just kidding), να ασχοληθείς με ένα σωρό πράγματα. Αρκεί να βρεις το δρόμο προς την άμμο

Γιατί δεν είναι μόνο οι εκδρομείς πονηροί, είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ιδίως σε περιοχές πανάκριβες (έχει ένα σωρό τέτοιες η νότια Καλιφόρνια), όπου οι οικίες κοστίζουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Κι άμα έχεις ξοδέψει τόσα λεφτά για το σπιτάκι σου, σίγουρα δεν θέλεις ένα μάτσο λεχρίτες μπροστά στην αυλή σου (μπροστά στα κάγκελα της αυλής σου, έστω) να χοροπηδάνε, να τσαλαβουτάνε, να φιλιούνται ρουφηχτά και να ακούνε τσίτα Πάολα και Παντελίδη.

Βλέπε για παράδειγμα τον διακεκριμένο δισεκατομμυριούχο, David Geffen (της γνωστής εταιρίας δίσκων και του χολιγουντιανού στούντιο Dreamworks), ο οποίος έχτισε ένα παλάτι στο Μάλιμπου κολλητά στην παραλία. Και επί σειρά ετών έτρεχε στα δικαστήρια προσπαθώντας να μπλοκάρει ένα δρομάκι πλάι στο μέγαρό του, μέσω του οποίου ο κάθε άσχετος μπορούσε να περπατήσει ως την θάλασσα. Έχασε εν τέλει, αλλά η περίπτωσή του δεν είναι η μοναδική.

Οι πλούσιοι της Καλιφόρνια σκαρφίζονται κάθε λογής πονηριές για να κάνουν δύσκολη την περιήγηση των επισκεπτών και να κρύβουν την πρόσβαση. Πράγματα, δηλαδή, που έχουμε δει και βλέπουμε κάθε μέρα και στην Ελλάδα.

Και ποιος τους πάει κόντρα; Μια πρώην οικολόγος ακτιβίστρια κι ένας γάτουλας των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Η κυρία Jenny Ρrice, νυν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πρίνστον, και ο κύριος Ben Adair, συνιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Escape Apps. Οι δυο τους κάτσανε και φτιάξανε μια εφαρμογή (πρώτα για iPhone και από τον περασμένο μήνα και για Android), που μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο καθείς για να βρει το δρόμο του προς την άμμο.

Να ανακαλύψει τα δρομάκια, τα στενάκια, τα μονοπατάκια που περνάνε δίπλα από τους ναούς του πλούτου και να φτάσει ως το νερό. Την εφαρμογή τη λένε Our Malibu Βeaches, είναι δωρεάν και αν όλα πάνε καλά συντόμως θα περιλάβει και άλλες περιοχές της Καλιφόρνιας.

Για την ελεύθερη πρόσβαση, ρε γαμώτο! Όσο υπάρχει ακόμη κύριε Χαρδούβελη, όσο υπάρχει ακόμη.

Υ.Γ: Πριν από λίγες μέρες ο Adair και η Price έστησαν ένα φαντασμαγορικό beach party για να γιορτάσουν τον ένα χρόνο ζωή της εφαρμογής τους. Πλάι στο παλάτι του Geffen, για να μην ξεχνιόμαστε…