Βορράς εναντίον Νότου. Stark εναντίον Lannister, για τους μυημένους στο «Game of Thrones», όπου οι υπερήφανοι «Βόρειοι» προσπαθούν να πάρουν την εκδίκησή τους από τους μετρ της πολιτικής «Νοτίων».

Τα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ πήραν ξεχωριστή μορφή για τα μάτια της –τότε-  «Ωραίας Ελένης», του Γιώργου Κούδα. Αυτό ήταν! Ξαφνικά, η κόντρα των δυο συλλόγων «χτύπησε ταβάνι» και παραμένει ακόμη εκεί. Στο ταβάνι!

Τα τελευταία χρόνια, με την ενδυνάμωση του «Δικεφάλου», τα ματς των δύο αντιπάλων έχουν μια άγρια, ξεχωριστή, ομορφιά. Ήταν και εκείνη η γροθιά του Πάμπλο Γκαρσία στον Ντιόγκο, που ανήγαγε τον σκληροτράχηλο μεσοαμυντικό ως τον «Τσε» της Τούμπας.

Πριν από αυτόν, ο Κριστιάν Καρεμπέ είχε προλάβει να κάνει ένα τέλειο κεφαλοκλείδωμα στον –μετέπειτα ερυθρόλευκο- Γιαννάκη Οκκά, που θα ζήλευαν Ολυμπιονίκες της Ελληνορωμαϊκής, αλλά και να χτυπήσει τον Καφέ. Όχι τον φραπέ, αλλά τον Παντελή, μετέπειτα ερυθρόλευκο, επίσης!

Και να οι «ήρωες» των μεγάλων συναντήσεων…

Κριστιάν Καρεμπέ  (23-02-2003)

Μπορεί και να του είχαν εξηγήσει το υπερρεαλιστικό σύνθημα των ΠΑΟΚτσήδων, «Σαβουρογάμη Καρεμπέ»…  Κάποιες άλλες φήμες θέλουν τον Οκκά να του έχει πει κάτι… γαλλικά, για την πρώην σύζυγό του, Αντριάνα Σκλεναρίκοβα. Το γεγονός είναι πως ο Γάλλος μέσος κατάφερε να μείνει στην ιστορία, σε ένα ματς που έληξε 4-3! Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως όταν του μετέφρασαν την επίμαχη ατάκα, μέχρι κι εκείνος χαμογέλασε, αναγνωρίζοντας τη χιουμοριστική «φλέβα» των ΠΑΟΚτσήδων.

 
 
 

Σπάσιτς (11-01-2004)

Ο ΠΑΟΚ μετρά 14 σερί ήττες από τον Ολυμπιακό και εκείνο το βράδυ όλα έδειχναν πως η 15η ήταν προ των πυλών. Ο Ολυμπιακός προηγείται με 1-0, ο Σαλπιγγίδης ισοφαρίζει και λίγο πριν το φινάλε, ο Σλάτζιαν Σπάσιτς «σπάει» την κατάρα. Ανατροπή και νίκη για τους «ασπρόμαυρούς»!

Ζιοβάνι (08-11-1999)

3-0 το σκορ, στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Ο Ζιοβάνι παίρνει την μπάλα έξω από την περιοχή και βλέπει εκτός θέσης τον Κόβιτς. Αυτό ήταν! Ο βραζιλιάνος βιρουόζος σημειώνει ίσως το ομορφότερο γκολ του στην Ελλάδα. Σημειωτέον, αυτό είναι το τελευταίο παιχνίδι του Ντούσαν Μπάγιεβιτς στον πάγκο των ερυθρόλευκων, λόγω της… αλλαγής του Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Οι συγκυρίες τον φέρνουν στην Τούμπα, για να πάρει την εκδίκησή του δύο χρόνια μετά, στον τελικό του κυπέλλου της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου ο ΠΑΟΚ επικρατεί του Ολυμπιακού με 4-2.

Ριβάλντο (30-10-2004)

4-0 στο πρώτο ημίχρονο, με τον Ριβάλντο να πετυχαίνει τα πρώτα του γκολ στην Ελλάδα. Ο Σαλπιγγίδης μειώνει σε 4-1 και στις καθυστερήσεις σημειώνεται ένα από τα καλύτερα γκολ που έχουν μπει σε ελληνικά γήπεδα, όταν η λάτιν τρόικα των ερυθρόλευκων, Ζιοβάνι – Ριβάλντο-Καστίγιο κρύβουν την μπάλα μέχρι να την εμφανίσουν στα… δίχτυα του ΠΑΟΚ.

Πάμπλο Γκαρσία (18-11-2008)

42ο λεπτό της αναμέτρησης και ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει φάουλ. Στην περιοχή βρίσκεται ένας όμιλος παικτών, ασπρόμαυρων και ερυθρόλευκων. Ο Πάμπλο Γκαρσία πιάνει από τη φανέλα τον Ντιόγκο και του δίνει γροθιά στο στομάχι. Ο Τάσος Κακός και ο βοηθός δεν έχουν αντιληφθεί τίποτε. Χαμός! Ο Ουρουγουανός μέσος υποστήριξε πως ο Ντιόγκο του έδωσε αγκωνιά και του έσπασε δύο δόντια, πριν «απαντήσει» ο ίδιος.

https://www.youtube.com/watch?v=7TR9EpnGZOs

 

Εντίνιο (24-01-2010)

Ένα γκολ πέτυχε όλο και όλο με τη φανέλα του δικεφάλου του Βορρά ο «Έντι». Αλλά τι γκολ; Στην καλύτερη σεζόν του «δικεφάλου» εδώ και πολλά χρόνια, ο ΠΑΟΚ αλώνει το «Καραϊσκάκης». 

Σωκράτης Κόκκαλης (12-05-2010)

Στη χειρότερη χρονιά του Ολυμπιακού, το 2010, ο ΠΑΟΚ βάζει «ταφόπλακα» μέσα στο «Καραϊσκάκης», αφού παίρνει εκείνος την πρώτη θέση στα play off και στέλνει τους ερυθρόλευκους στο Europa League.Η ένταση στη φυσούνα και στις κερκίδες ήταν μεγάλη…  Μέρες μετά, ο επί χρόνια ηγέτης του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, αποχωρεί!