Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να πέφτει θύμα κακοποίησης, σεξουαλικής, λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής. Κανένα έμβιο ον δεν ήρθε στον κόσμο για να υποφέρει και να βλέπει τον εαυτό του να γίνεται ένας “γήινος καμβάς”, όπου κάποιος άλλος άνθρωπος εκτονώνει τα κατώτερα ένστικτά του με το χειρότερο τρόπο. Διά της κακοποίησης.

Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να επιτρέπει να μετατρέπεται σε “σάκο του μποξ” για κανέναν λόγο. Είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα. Συνήθως, όμως τα θύματα της κακοποίησης ανήκουν στο θηλυκό γένος, ίσως  επειδή νομίζουν ότι δεν διαθέτουν τη δύναμη να αντιδράσουν. Πάντα, όμως υπάρχει μια έξοδος διαφυγής. Αρκεί  να θέλουν να γλιτώσουν από την καθημερινή βιαιοπραγία που υφίστανται και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και μια Κροατική καμπάνια κατά της κακοποίησης με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο που καλεί όλους μας να συνδράμουμε στην πάταξη του συγκεκριμένου φαινομένου.

Μια πανέμορφη γυναίκα βγάζει φωτογραφίες τον εαυτό της κάθε μέρα για ένα χρόνο και όσο προχωράνε οι μέρες, η αλλοτινή υγιής και φωτεινή όψη του προσώπου της μετατρέπεται σε μια παραμορφωμένη όψη του εαυτού της, με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης, σε σημείο που απειλείται και η ίδια της η ζωή.

Μάλιστα, στην τελευταία φωτογραφία -όπου το πρόσωπό της είναι αδύνατο πλέον να αναγνωριστεί, καθώς τίποτα δεν παραπέμπει στην όμορφη κοπέλα του παρελθόντος-κρατάει ένα χαρτί, στο οποίο αναγράφεται το εξής μήνυμα: “Βοηθήστε με, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω αύριο!”

Η αδιαφορία, η απομόνωση, η περιθωριοποίηση ατόμων που βιώνουν τη βία σε κάθε της μορφή, δεν έχουν θέση σε μια εποχή που ο άνθρωπος υποτίθεται ότι εξελίσσεται και σημειώνει άλματα προόδου σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Ας το σκεφτούμε, λοιπόν, πιο προσεκτικά, την επόμενη φορά που θα στρέψουμε μακριά το βλέμμα μας από περιστατικά εναντίον άλλων ανθρώπων, που συμβαίνουν μπροστά μας, θεωρώντας ότι δεν μας αφορούν.