«Παλιά στο Τέξας»… Ατάκα που περιγράφει μια συνήθεια που πλέον δεν ισχύει. Στο Τέξας βρισκόταν πριν λίγες ημέρες και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Στην Πολιτεία των πετρελαιάδων, των καουμπόηδων, του Ελ Πάσο και του… λάσο, ο Αλέξης φαίνεται πως διδάχθηκε κάτι από τις πρακτικές των Ινδιάνων, παρά των εύπορων και ιδιόρρυθμων γραφικών λευκοκοστουμάτων με τη βλάχικη προφορά και το πούρο στο στόμα κροίσων (όπως τους περιγράφει το Hollywood στις ταινίες του, τουλάχιστον). Λογικό. Τακτικές ανορθόδοξου πολέμου και φυσικά τον αιφνιδιασμό!

Χωρίς να φορέσει φτερά στα μαλλιά, χωρίς να μπογιαντίσει με τα χρώματα του πολέμου το πρόσωπό του, θέλησε να εφαρμόσει τακτικές αιφνιδιασμού, άμα τη επιστροφή του. Σε μια κλειστή σύσκεψη  που πήραν μέρος μόνο οι στενοί συνεργάτες του αποφασίστηκε το… μεγάλο χτύπημα. Χωρίς καν, να ειπωθεί το συνθηματικό…. «Πρόταση δυσπιστίας»! Απλά περιγράφηκε.

Ήταν τόσης μεγάλης έκτασης η συνομωσιολογική τακτική που εφαρμόσθηκε, που έστειλαν ένα απλό μήνυμα (όχι καπνού, αλλά sms) στο κινητό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο καλούσαν όσους βουλευτές βρίσκονται στη Βουλή, να μπουν στην Ολομέλεια.

Έλα όμως που πολλοί από τους βουλευτές ήταν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ενώ άλλοι παντού εκτός Βουλής και έπαιρναν σαστισμένοι για να μάθουν τι είχε συμβεί. Η απάντηση ήταν απλή και λιτή, όπως ταιριάζει σε καταστάσεις αιφνιδιασμού… «Μην τα λέμε από το τηλέφωνο»!

Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αιφνιδιάσει τους βουλευτές του κόμματός του, να συσπειρώσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης που ήταν στα… «κάγκελα» λόγω Στουρνάρα, να στρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης από την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο σε μια πρόταση μομφής «κενή».

Κατά τα άλλα, δύο τινά μπορεί να συμβούν την Κυριακή… Να μετατοπιστεί ακόμη πιο αριστερά ο Αλέξης Τσίπρας από τις θέσεις που εξέφρασε μιλώντας στο Τέξας ή να ενισχύσει το πρωθυπουργικό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά. 

 «Παλιά στο Τέξας», όταν ο Μητσοτάκης είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση του Ανδρέα, το 1987, εκείνος είχε «απαντήσει» ζητώντας «ψήφο εμπιστοσύνης». Τότε είχε διαρρεύσει στις εφημερίδες η πρόθεση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αλλά είπαμε… «Αυτά παλιά, στο Τέξας»!