Μερικά πράγματα φαίνονται από τότε που είσαι παιδί. Και στον μικρό Garry Kasparov δεν κρυβόταν με τίποτα το επαναστατικό του πνεύμα και η μανία του με το σκάκι. Δεν είναι τυχαίο που στα 7 του χρόνια ζήτησε να πάρει το επίθετο της μητέρας του (μέχρι τότε ονομαζόταν Garry Weinstein). Όπως φυσικά δεν κρυβόταν η αγάπη του για το σκάκι – στα 13 του ήταν ήδη πρωταθλητής ΕΣΣΔ στους νέους και 3 χρόνια μετά πήρε και τον Παγκόσμιο τίτλο στην ίδια κατηγορία.

Και στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ήρθε η στιγμή της δικαίωσης. Μετά από μια συγκλονιστική πρώτη μάχη με τον τότε πρωταθλητή Anatoly Karpov -που τελικά διακόπηκε γιατί παραλίγο να καταλήξουν και οι δύο στο νοσοκομείο από τις πολύωρες παρτίδες (ο Karpov σε αυτή τη μάχη έχασε 10 κιλα!)-, στις 9 Νοεμβρίου του 1985 κερδίζει τον μεγάλο του αντίπαλο με 13-11 και γίνεται ο νεαρότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι.

Και από τότε ξεκίνησε μια επική καριέρα, καθώς ο Kasparov από τότε έως το 1993 ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στο σκάκι, ενώ έως το 2006 βρισκόταν στην πρώτη θέση της λίστα ΕΛΟ. Μάλιστα το 1996 κέρδισε μέχρι και έναν υπολογιστή, γνωστό ως Deep Blue!

Το 2005 αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση και… μεταμορφώθηκε σε πολιτικό ακτιβιστή και ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του Vladimir Putin. Είπαμε, ποτέ δεν έκρυβε το επαναστατικό του πνεύμα.