Το τεύχος Αυγούστου του NEWPOSTER κυκλοφόρησε

Κατεβάστε το NEWPOSTER ΕΔΩ

Δεν θυμάμαι ποιος το έγραψε, αλλά πήγαινε κάπως έτσι: «Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και όποιος δεν ταξιδεύει έχει διαβάσει μόνο μία σελίδα του». 

Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με την ιδιότητα του κινηματογραφικού συντάκτη, από την κοσμοπολίτικη Κυανή Ακτή μέχρι την Κοπακαμπάνα στο Ρίο και την παραλία του HOTEL De Baines από το «Θάνατο στη Βενετία» του Βισκόντι, ξεφύλλισα πολλές και συναρπαστικές σελίδες από το βιβλίο του κόσμου, δεν το αρνούμαι. 

Θες, όμως, επειδή ποτέ δεν υπήρξα ιδιαίτερα φανατικός βιβλιόφιλος αλλά ανέκαθεν έβλεπα τη ζωή σαν σινεμά, ήταν κάθε φορά που γυρνούσα εδώ, στην Ελλάδα, τα νησιά της και τις παραλίες της, που έβλεπα την πιο θεαματική εκδοχή της ταινίας μου. 

Με τη Μύκονο να ξεχωρίζει, σαν ένα σκηνογραφικό όργιο υπερταλαντούχου καλλιτέχνη που αποφάσισε να μεγαλουργήσει χρησιμοποιώντας τα πιο στοιχειώδη υλικά. 

Πέτρα, ασβέστη, θάλασσα και ήλιο, σ’ ένα μοναδικό κινηματογραφικό πάντρεμα στενών λαβυρίνθων, μετεώρων πάνω από τη θάλασσα, δρόμων σκαμμένων στο βράχο και απροσδόκητων εικόνων να ζαλίζουν σαν μιράζ τα μάτια σου, μέσα από τον ήλιο και τους αντικατοπτρισμούς της θάλασσας και του αλατισμένου αέρα, σε κάθε σου στροφή. 

Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον σκηνοθέτη που θα συναντήσει και θα βιώσει την ενέργεια του μυκονιάτικου τοπίου, και δεν θα νιώσει βαθιά μέσα του την πρόκληση να το εκμεταλλευτεί σαν φόντο για την επόμενή του ταινία. Κάποιοι, όπως θα δείτε παρακάτω, με ενίοτε περίεργα αποτελέσματα και προθέσεις, από τις καλύτερες έως τις πλέον εκμεταλλευτικές, το επιχείρησαν μετατρέποντας πολλές φορές ανάξιες λόγου ταινίες σ’ ένα, αν μη τι άλλο, χάρμα οφθαλμών. 

Νομίζω όμως (όπως και όλοι όσοι αγαπήσανε πραγματικά και έξω από μόδες και κοινωνικά status αυτό το περίεργο νησί) πως τίποτα και κανείς δεν έχει αποδώσει ακόμα στο φακό την πραγματικά κινηματογραφική ποιότητα ενός τόπου, που αρκετοί νομίζουν πως τον ξέρουν ή τον προτιμούν για λάθος λόγους.  

 Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο NEWPOSTER