Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι αριθμοί “μίλησαν” γι’ακόμη μια φορά μέσα από το ψυχρό τους προσωπείο. “Μίλησαν” και είπαν, ότι η χώρα μας αδειάζει από νέους κυρίως ανθρώπους, που αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν ταξιδεύοντας στο “άγνωστο με βάρκα την ελπίδα”.  Όπου φύγει-φύγει από την “πάτρια μήτρα” κόβοντας άτσαλα και βεβιασμένα τον “ομφάλιο λώρο” που μας συνδέει με αυτήν.  

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, 3.498 Έλληνες απέκτησαν τη γερμανική υπηκοότητα, το έτος 2013, επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές και κάνοντας όλους εμάς που παραμένουμε πίσω, να αναρωτιόμαστε, αν είμαστε το λιγότερο γραφικοί και αφελείς που παραμένουμε πίσω ως άλλοι “σωματοφύλακες” μιας χώρας που κραυγάζει για επαναφορά στη ζωή κι όμως όλοι φαίνεται να έχουν βάλει συγχρόνως με το κιλό το…μπαμπάκι στο αυτί.

Κατά τ’άλλα, βασικός πόλος έλξης για τους συμπατριώτες-μετανάστες είναι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Βάδη Βυρτεμβέργη και το Μεκλεμβούργο.

Ερήμωσε η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, τα Γρεβενά, η Κρήτη και γέμισαν οι πόλεις της βροχής και της ομίχλης εκεί, όπου μεταναστεύουν άνθρωποι παρά τη θέλησή τους για να αποφύγουν τα δεινά που δημιουργήθηκαν επίσης παρά τη θέλησή τους παρά τις…φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς να μας πείσουν ότι…“όλοι μαζί τα φάγαμε”!