Γόης, επαναστάτης, πρωταγωνιστής, υπηρέτης της Τέχνης, αντιστάρ, gentleman, πολιτικοποιήμενος, κυνηγημένος. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης αποτέλεσε μια σταθερά αξία σε εποχές δύσκολες για την ελληνική κοινωνία. Αλλά και ένα πρόσωπο αγαπητό στην αναμελιά του ελληνικού κινηματογράφου.

Δράμα, κωμωδία, φιλμ νουάρ… Πρωταγωνιστής, σε β’ ρόλο,  σκηνοθέτης. Όλα τα δοκίμασε και όλα τα έκανε να μοιάζουν εύκολα. Η μόνη δυσκολία που είχε ήταν να επικοινωνεί τις ιδέες του. Όπως τότε, με την ταινία «Συνοικία το όνειρο», που είδε το φιλμ του να «πετσοκόβεται» λόγω… λογοκρισίας. «Τώρα αρχίζει η πραγματική μου καριέρα πίσω από τη μηχανή», δήλωνε πριν να προβληθεί, αλλά που να ήξερε…

Του άρεσαν οι γυναίκες. Και δεν το έκρυβε. Έπαιξε πλάι στις πιο όμορφες της εποχής. Μελίνα, Τζένη, Αλίκη, Ζωή.  «Με τον Αλέκο Αλεξανδράκη έχασα το μυαλό μου. Έκανα προσευχές στον Θεό για εκείνον», δηλώνει πολλά χρόνια αργότερα η Μάρθα Καραγιάννη. Για 21 χρόνια ήταν ζευγάρι με τη Νόνικα Γαληνέα. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Είχε παντρευτεί 4 φορές και είχε αποκτήσει 2 παιδιά.

Χριστούγεννα του 1960 και για τις ανάγκες ενός εορταστικού αφιερώματος, τον ρωτάνε ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες, με ποιον θα ήθελε να κάνει γιορτές. «Θα ήθελα να περάσω τα Χριστούγεννα μαζί με τον Γλέζο, το σύμβολο ελευθερίας και πολιτισμού». Ο Γλέζος εκείνη την εποχή είχε συλληφθεί και ήταν στη φυλακή. Μάλιστα, πολλά χρόνια αργότερα, ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε στην εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» πως όταν ο ηθοποιός έκανε την επίμαχη δήλωση, δεν είχαν καν, γνωριστεί. Μετά από 2 χρόνια που ο Γλέζος αποφυλακίστηκε, έψαξε και τον βρήκε… Έκαναν Χριστούγεννα μαζί.