Ο απολογισμός της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού  από τον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής είναι δραματικός καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1300 ενώ οι θάνατοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ έφτασαν τους 729 μέχρι τις 27 Ιουλίου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές της Δυτικής Αφρικής να ενημερωθούν για τον αιμορραγικό πυρετό από τον ιό Έμπολα πριν ταξιδέψουν.

Όπως επισημαίνεται ο αιμορραγικός πυρετός είναι σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 μέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγία, διάρροια, κεφαλαλγία, κόπωση και πόνο στην κοιλιά. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή μέσω της χρήσης μολυσμένων βελονών. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα.

Όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ παρόλο που η μετάδοση του Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.

Οι ταξιδιώτες συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με εργαλεία ή αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς.

Επιπλέον συστήνεται η αποφυγή επαφής με ζώα.

Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά την επιστροφή από χώρα όπου αναφέρονται κρούσματα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο ιατρός για τα συμπτώματα και για το ταξίδι.