«Για να αποφασίσετε τι θα διαβάσετε, ανοίξτε ένα βιβλίο στη σελίδα 69 και διαβάστε την. Αν σας άρεσε εκείνη η σελίδα, αγοράστε το βιβλίο» έθετε έναν κανόνα ο επικοινωνιολόγος Marshall McLuhan. Κανόνας που έμελλε να αναπαραχθεί και η αρχή του «page 69» να γίνει ακόμη και blog -μόνο με σελίδες 69- καινούργιων εκδόσεων. Εμείς πάλι προτείνουμε με αναφορά και στις υπόλοιπες σελίδες και εσείς αποφασίζετε μόνοι:


Μιχάλης Ψύλος: «Από τον Ραϊχενμπαχ του Όθωνα, στον Ραϊχενμπαχ της Μέρκελ»

Με τον υπότιτλο «Εκατόν ογδόντα χρόνια γερμανοκρατίας στην Ελλάδα», ο δημοσιογράφος που έχει μεγάλη εμπειρία στα διεθνή θέματα και στις εξελίξεις, φωτίζει παραμέτρους της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας, σε συνάρτηση με την γερμανοκρατία στην Ελλάδα, «αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ολέθρια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο ελληνικός λαός και η χώρα», όπως σημειώνεται στην έκδοση. Το βιβλίο προλογίζει ο Γιώργος Δελαστίκ.
 

Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη  
 


Παύλος Τσίμας: «Ο φερετζές και το πηλήκιο: Το πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης»

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Παύλου Τσίμα και καταφτάνει στα βιβλιοπωλεία μέρα με τη μέρα σε όλη τη χώρα, που αφορά στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα σε σχέση με την πολιτική. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, για το συγκριμένο συγγραφικό έργο σημειώνει:  «Στη μεταπολεμική Ελλάδα, από ένα καπρίτσιο της Ιστορίας, η τηλεόραση ήταν πάντοτε ένα πεδίο που γεννούσε πολιτικές κρίσεις. Η τηλεόραση στην Ελλάδα γεννήθηκε με καισαρική μετά από έναν μακρύ και επώδυνο τοκετό. Αλλά γιατί; Γιατί χρειάστηκαν 30 περίπου χρόνια από την πρώτη συστηματική εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στη Βρετανία μέχρι το νέο μέσο να εμφανιστεί και στην Ελλάδα; Την ιστορία, τις διακυμάνσεις και τις στροφές αυτής της μακράς και περιπετειώδους σχέσης τηλεόρασης και πολιτικής στην Ελλάδα, προσπάθησα να καταγράψω. Ξεκίνησα πριν από χρόνια να συλλέγω υλικό, από περιέργεια, να προσπαθώ να βρω μια εξήγηση στο μυστήριο… Αλλά καθώς συγκέντρωνα, σιγά σιγά, τις ψηφίδες του υλικού, άρχισα να νιώθω ότι αυτό που ξεδιπλωνόταν εμπρός στα μάτια μου ήταν ένα συναρπαστικό -νομίζω, πάντως σίγουρα αποκαλυπτικό- πολιτικό μυθιστόρημα».
 

Εκδόσεις: Μεταίχμιο.
 


Ρένα Δούρου: «Μια κουβέντα με τον Γλέζο»

Κυκλοφορεί, ήδη και έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, το βιβλίο της Ρένας Δούρου «Μια κουβέντα με τον Γλέζο», που έχει φτιαχτεί από πολλές συζητήσεις της περιφερειάρχη Αττικής, με ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ένσαρκο σύμβολο των αγώνων αυτού του λαού. Η Ρένα Δούρου σημειώνει ανάμεσα σ άλλα στην εισαγωγή της: «.Τόσα χρόνια δημοκρατίας στην Ελλάδα, τόσες δεκαετίες εμβάθυνσης και διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσα πολύχρωμα κινήματα από τη δεκαετία του ΄50 και μετά και όλοι αναζητούμε τις εξηγήσεις για το σήμερα από τη γενιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λόγος σε εκείνους που βρίσκονται ήδη στην ένατη δεκαετία της ζωής τους. Κι από αυτή τη διαπίστωση, η ανάγκη να απαντηθούν ερωτήματα από τον δικό μας ενενηντάχρονο, το Μανώλη Γλέζο. Ένα τηλέφωνο στο σπίτι, δέκα ερωτήματα καλά προετοιμασμένα στο χαρτί, ένα κασσετοφωνάκι μαγνητοφώνησης και το χέρι στο κουδούνι λίγες μέρες μετά.».

Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη
 

«Ημερολόγιο Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα 1942-1945»

«31.10.1943: Οι Γερμανοί αρχίζουν την 9ην ώρα να ανέρχωνται προς τον Προφήτη Ηλία. Διατάσσω τα τμήματα να βαστάξουν μέχρι τέλους. Βάλλουν με όλμους. Οι εαμίτες πυροβολούν στο χωριό. Δύο φορές οι σφαίρες έπεσαν πλάι μου. Η μάχη με τους εαμίτες συνεχίζεται σκληρά. Στέλλω τον λοχαγόν Κρίκαν με 15 άνδρες εις τον Προφήτην Ηλίαν. Δυστυχώς δεν φθάνει, στον δρόμο του διαλύονται οι άνδρες. Την 10ην ώρα ο Τομ ζητεί να του πω πού θα πάμε. Του δίδω Μελισσουργούς. Δυστυχώς αυτός προτιμά να κρύβεται σε ένα δάσος πλησίον της Λαφίνας. Διατάσσω την 10ην ώραν να αναχωρήσουν τα μεταγωγικά προς Μελισσουργούς. Την 11ην ώραν από τον Προφήτην Ηλίαν ειδοποιούν ότι οι Γερμανοί εξακολουθούν ανερχόμενοι και ότι τα φυσίγγια ετελείωσαν. Τότε διατάσσω αναχώρησιν. Τα πυρά των εαμιτών καθίστανται ισχυρότερα. Οι πολυβολισμοί πυκνούνται, βάλλουν τους αναχωρούντας. Οι Γερμανοί εξακολουθούν βολήν όλμων προς Νεράιδαν.».


Είναι ένα αποσπασμα, μια στιγμή αγώνα και ζωής, μιας πολιτικής μορφής που ελάχιστα φωτισμένη είναι στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Η έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Θάνας, συνοδεύεται από εισαγωγή και σχολιασμό του ιστορικού Ευάγγελου Τζούκα. Ο τελευταίος σημειώνει: «Το πρωτότυπο ημερολόγιο του Ζέρβα (το οποίο ενημέρωνε ανελλιπώς από την πρώτη ημέρα της ανόδου του στο βουνό) δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα δημοσιευθεί αυτούσιο. Πρόκειται για κείμενο μεγάλης ιστορικής αξίας, στο οποίο αποτυπώνονται οι πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο στρατηγός ως προς την ευόδωση του εγχειρήματός του, όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιόδου (από τον Γοργοπόταμο έως τη Μενίνα), η βιωμένη καθημερινότητα του αντάρτικου, η ζωή των χωρικών της Ηπείρου. Επιπλέον διακρίνονται ευκρινώς οι εντυπώσεις του Ζέρβα για τους συμμαχητές του, τους πολιτικούς αντιπάλους (κυρίως αυτούς του ΕΑΜ), τους Βρετανούς αξιωματικούς-συνδέσμους, τους Ιταλούς και Γερμανούς στρατιωτικούς, τα πολιτικά στελέχη που δρούσαν εντός και εκτός της χώρας. Είναι προφανές ότι η παρούσα έκδοση του ημερολογίου του Ναπολέοντα Ζέρβα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικότατο κενό τόσο σε σχέση με την ιστορία της οργάνωσης, όσο και σε σχέση με τη γενικότερη ιστορία του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος».                 

Εκδόσεις: Ωκεανίδα