26 Ιουλίου του 1908. Ιδρύεται το ΒΟΙ που το 1936 μετονομάστηκε σε FBI με σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος και την προστασία των πολιτών. Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πάρα πολλά με το FBI να έχει μεταμορφωθεί σε έναν “μεγάλο αδερφό” παρακολούθησης κι εκβιασμού όποιου θεωρείται επικίνδυνος για το σύστημα. Και όχι, δεν μιλάμε μόνο για τρομοκράτες ή μαφιόζους. Αλλά και κοριούς, μαγνητοσκοπήσεις, βιντεοσκοπήσεις και χακάρισμα σε πολιτικούς, ακόμα και προέδρους των Η.Π.Α., διασημοτήτων, καλλιτεχνών και γενικότερα οποιουδήποτε με τη συμπεριφορά, τις αποφάσεις και το κύρος του θα μπορούσε να αποδειχτεί επικίνδυνος για το πλαστό αμερικάνικό όνειρο.

Ο εκβιασμός πάντα αποδίδει στο να κλείσεις το στόμα σου όταν κάποιος έχει στοιχεία στα χέρια του που αποδεικνύουν ότι έχεις κρυφό βίτσιο να ντύνεσαι κουνέλα και να έχεις γύρω σου τρεις κούνελους γυμνούς. Μια “τέχνη”, ο εκβιασμός δηλαδή που απογειώθηκε στα χρόνια της διεύθυνσης του FBI από τον ακραία αντικομμουνιστή Τζ. Έντγκαρ Χούβερ. Μολονότι κι ο ίδιος είχε το κρυφό μυστικό του ως ομοφυλόφιλος που του άρεσε να ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Η παρουσία του Χούβερ στο FBI ως διευθυντή, διήρκεσε από το 1924 ως το 1972 και διαμόρφωσε το καινούργιο, εφιαλτικό πρόσωπο του που εξελίσσεται με ακόμα πιο τρομακτικό τρόπο μέχρι σήμερα. Ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου που έδωσε άλλοθι σε όλες τις υπηρεσίες των Η.Π.Α. για νόμιμη εισβολή και παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Νευρωτικός ως και ψυχάκιας και αρρωστημένα δεμένος με τη μητέρα του, ο Χούβερ είχε παρ’ όλα αυτά ένα εξαιρετικό ταλέντο σαν ντετέκτιβ, ξεδιαλύνοντας μερικές πολύ σημαντικές υποθέσεις εγκλημάτων που του “χαρισαν” τη θέση του. Όπως και στον συντονισμό, τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας και των απόλυτο έλεγχο. Αυτό το τελευταίο ήταν που του εξασφάλισε τη διάρκεια της θητείας του σε αυτή τη θέση. Εφ’ όσον μια από τις προτεραιότητές του στον “απόλυτο έλεγχο), ήταν η παρακολούθηση οποιουδήποτε, ακόμα και προέδρων των Η.Π.Α. που θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν πρόβλημα. Όπως ο Χάρι Τρούμαν και ο Κένεντι. Αποκτώντας ένα τεράστιο αρχείο προσωπικών στιγμών και παθών διάσημων προσώπων, που το χρησιμοποιούσε εκβιαστικά όποτε υπήρχε ανάγκη.

Μεταμορφώνοντας το FBI σε μια προσωπική του, ιδιωτική Gestapo “δημοκρατικής” λειτουργίας και παρακολούθησης. Με πλήθος σκανδάλων και προσπάθειας φίμωσης ακτιβιστών ή αντιπάλων του μέσω της χρήσης προσωπικών τους δεδομένων, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η Τζάκι Κένεντι έχει δηλώσει πως ο Χούβερ ενημέρωσε τον Κένεντι πως είχε στοιχεία για τη συμμετοχή του Κινγκ σε σεξουαλικό όργιο. Ο Χούβερ που ήταν διευθυντής των ερευνών για τη δολοφονία του Κένεντι, για την οποίαν ουσιαστικά ποτέ δε μάθαμε τίποτα, πέρα από αυτά που ο ίδιος θέλησε να μάθουμε σαν “ιστορική” αλήθεια, αποκλείοντας από την αρχή κάθε θεωρία συνομωσίας.

Ένας σκοτεινός Πάπας μιας αστυνομικής εκκλησίας ιεροεξεταστών που σήμερα, με τη βοήειθα της τεχνολογίας έχει μεταμορφωθεί σε ένα κράτος εν κράτει μαζί με τη CIA. Ελέγχει τους πάντες αλλά δεν ελέγχεται από κανέναν, επηρρεάζει πολιτικές αποφάσεις και βοηθάει τους αμερικάνους να κοιμούνται ήσυχοι γνωρίζοντας πως είναι προστατευμένοι. Από την κρυφή κάμερα στο υπνοδωμάτιο τους, το τσιπάκι στο τηλεφωνό τους, και την παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων από την πιστωτική τους κάρτα μέχρι τη χρήση του pc τους, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή ύπαρξη αντισυστημικής δράσης τους.

Όλα είναι σε τάξη κι όλοι μας είμαστε ασφαλείς πια. Αρκεί να υπάρχει υποταγή και θρησκευτική αφοσίωση στο “πίστευε και μη ερεύνα”. Αυτό, το “ερεύνα” δηλαδή, το κάνει το FBI για σένα. Και με αντικείμενο εσένα.

*Η φωτό είναι από συνάντηση του Χούβερ με τον Τζον Κένεντι και τον αδελφό του Μπομπ