Αν είσαι ροκάς, και ήσουν, το λιγότερο, έφηβος στις αρχές της δεκαετίας του 90, σίγουρα θα έχεις ακούσει μια και δυο φορές το «Jeremy»  των Pearl Jam. Αν όχι (και έχεις μείνει μόνο στα «Αlive» και «Black») αναθεωρείς για την ταμπέλα του ροκά. Και τρέχεις ευθύς αμέσως στο youtube.

Λοιπόν στο θέμα μας. 8 Ιανουαρίου 1991, γύρω στις 10 το πρωί κάπου στο Τέξας, ένα αγόρι 16 ετών ονόματι Jeremy Wade Delle μπήκε αργοπορημένο στην τάξη, έβαλε το πιστόλι στο στόμα και τράβηξε τη σκανδάλη μπροστά στα μάτια της καθηγήτριας και των 30 συμμαθητών του.

«Αφαιρείς τη ζωή σου και κάνεις μια μεγάλη θυσία, και παίρνεις την εκδίκησή σου, και το μόνο που θα κερδίσεις είναι μια παράγραφος σε μια εφημερίδα», είπε ο  τραγουδιστής των Pearl Jam, Eddie Vedder. Θέλησε να αποδώσει σε εκείνο το παιδί σαν φόρο τιμής, την προσοχή που δεν πήρε από κανέναν. Το κλιπ ξεκινά με μια φράση «17 βαθμοί, καιρός συννεφιασμένος, σε μια γειτονιά των προαστίων». Με τον ίδιο τρόπο τελειώνει. Και η ζωή συνεχίζεται. «Η μεγαλύτερη εκδίκηση είναι να ζήσεις και να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι είσαι δυνατότερος από αυτούς τους ανθρώπους. Και να επιστρέφεις. Αυτό έκανα κατά κάποιο τρόπο» είπε ο Vedder.

Παιδί χωρισμένων γονιών ο Jeremy, οι συμμαθητές του οποίου τον χαρακτήρισαν ως ένα πολύ ήσυχο και συνεσταλμένο παιδί. Και καθώς συμπεραίνεται, και θύμα σχολικού εκφοβισμού.

Είναι αυτό που εσύ το αποκαλείς καζούρα ή πείραγμα, που έκαναν τα πιο δημοφιλή ή πιο σωματώδη παιδιά στα πιο «αδύναμα». Δεν είναι κάτι τόσο απλό. Ένα στα τέσσερα παιδιά των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Ναι, αυτό είναι το bullying το οποίο ακούς συχνά τελευταία. Μιλάμε για βία,είτε σωματική, είτε ψυχολογική (ειρωνεία, απειλές, υβριστική συμπεριφορά, επικρίσεις, κακεντρεχή σχόλια, σαρκασμό, διακρίσεις, παρατσούκλια, απαξιωτική στάση, εκβιασμούς) είτε σεξουαλική, καθώς και ηλεκτρονικό εκφοβισμό, μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα/βίντεο από το κινητό. Το bullying έχει συστηματικό χαρακτήρα και συνήθως ο θύτης είναι λίγο μεγαλύτερος από το θύμα. Ακόμα και η παραμέληση ενός παιδιού, θεωρείται μορφή ψυχολογικής βίας. Τέλος, τα αγόρια είναι αυτά που εμπλέκονται συχνότερα στο bullying, από ότι τα κορίτσια. Αυτό το περίμενες πιστεύω.

Και επειδή δεν μπορούν όλα τα παιδιά  να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο, άλλα νιώθουν φόβο και απόγνωση, άλλα παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ συχνά τα ίδια τα παιδιά-θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή στα αδέρφια τους στο σπίτι. Η απλή «καζούρα» που μπορεί να πιστεύεις ότι είναι αδιάφορη έως και εποικοδομητική για το γιο σου στο σχολείο, σε πληροφορώ ότι επιδρά στη δομή και στη χημεία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του παιδιού, πράγμα που αποτελεί τροχοπέδη στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του, άρα αιτία εμφάνισης προβλημάτων τόσο στη μάθηση όσο και στη γενικότερη συμπεριφορά του.

Τι κάνεις

Παρατήρησε το παιδί σου για σημάδια που δείχνουν ότι είναι θύμα bullying: Tα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν μιλάνε για αυτό, φοβούνται μήπως χαρακτηριστούν αδύναμα. Ενδεικτικά σημάδια bullying είναι: σκισμένα ρούχα, δισταγμός να πάει σχολείο, χαμηλή όρεξη, εφιάλτες, κλάμα ακόμα και ενδείξεις κατάθλιψης και άγχους.

Φτιάξε το κατάλληλο κλίμα για να νιώσει ασφαλές το παιδί, ώστε να αποτραπούν σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς. Συμβούλευσέ το να αγνοήσει τις παρενοχλήσεις, καθώς η αδιαφορία πολλές φορές αποθαρρύνει τον θύτη. Μην του πεις «θα περάσει» ή «δεν πειράζει». Άκουσε τι έχει να σου πει και πέρνα στο παρασύνθημα. Μιλάς με τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια με τις αρμόδιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Αν υποπτευθείς ότι το παιδί εμπλέκεται ως θύτης σε bullying,το ενημερώνεις για το τι εστί σχολικός εκφοβισμός. Θυμήσου ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό, και υπάρχουν και νομικές συνέπειες. Δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας στο σπίτι: Τα παιδιά μαθαίνουν τη συμπεριφορά τους από τους γονείς τους. Όταν εκτίθενται σε μία επιθετική συμπεριφορά ή σε ένα πολύ αυστηρό περιβάλλον στο σπίτι, είναι πιθανό να προχωρήσουν σε bullying στο σχολείο. Τέλος, προσπάθησε να του τονώσεις την αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνά εκφοβίζουν άλλους για να νιώθουν τα ίδια καλύτερα. Ακόμα και τα παιδιά που δείχνουν να είναι δημοφιλή μπορούν να υιοθετήσουν παρόμοια συμπεριφορά. Αυτές οι συμπεριφορές χρειάζεται να καταδειχθούν από τους γονείς και να πειθαρχηθούν.

Τα θύματα bullying έχουν συχνά τάσεις αυτοκτονίας που μπορεί να συνεχίσουν και μέχρι την ενηλικίωση. Σε μία μελέτη, οι ενήλικες που υπήρξαν θύματα σχολικού εκφοβισμού ήταν 3 φορές πιο πιθανόν να κάνουν σκέψεις για αυτοκτονία. Σου θυμίζει κάτι;

Σαν εκπαιδευτικός, υποστηρίζω ότι σημασία δεν έχει να βγάλεις το σχολείο με ένα καλό βαθμό, και να πάρεις ένα πτυχίο. Προτεραιότητα έχει η συναισθηματική υγεία και η ψυχική μόρφωση των μαθητών μας. Το γνωστικό αποτέλεσμα θα έρθει αβίαστα ως άμεσο επακόλουθο. Αν λοιπόν εκπαιδευτικοί και γονείς είμαστε στην ίδια κατεύθυνση, μπορούμε να το πετύχουμε.

Και το τραγούδι με το κλιπ για να πιάσεις το νόημα…

https://www.youtube.com/watch?v=MS91knuzoOA