Σωτήριο έτος 1983. Σκηνοθεσία Κώστας Καραγιάννης. Σενάριο Γιώργος Μυλωνάς δημιουργό μεταξύ άλλων, αξέχαστων λυρικών κινηματογραφικών στιγμών όπως “Εδώ και τώρα αγγούρια”, “Η Γκομενάρα από το Μέτσοβο”, “Ο Βιασμός μιας Μοναχής”. Περισσότερο γνωστού όμως στο πανελλήνιο μετά το σκάνδαλο και την απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου λόγω της στενής τους φιλίας. Και το διορισμό του λόγω της πολιτιστικής του προσφοράς, στην επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Το οποίο και ελπίζουμε κάποια στιγμή να κάνει μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του, με ανάλογο πάρτι.

Το 1983 λοιπόν, ο κύριος Μυλωνάς υπογράφει σεναριακά το αριστούργημα ίσως της καριέρας του, “Χούλιγκανς – Κάτω τα χέρια από τα νιάτα”. Που συγγνώμη κι όλας, αν δεν βάλεις χέρι στο νιάτο που θα το βάλεις; Στο πουρό; Η ταινία είναι ένα υπόδειγμα ρεαλιστικού κινηματογράφου γύρω από έναν πατέρα που όταν ο χούλιγκαν γιος του μένει ανάπηρος, ξεκινάει έρευνα για να αποκαλύψει το κύκλωμα. Με ατάκες γροθιά όπως η εξομολόγηση του χούλιγκαν.  στον ψυχολόγο του: “Πρέπει να ξέρεις πως είμαι πιο άντρας από οποιονδήποτε πούστη. Μια μέρα έδειρα 10 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κι άλλους 5 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Και το βράδυ, τον έπαιξα έτσι, δυο φορές, για να ηρεμήσω”.  Μάλλον  γι αυτό τώρα τελευταία δεν τον παίζω τελικά, επειδή δεν πλακώνομαι στα μπουνίδια τα απογεύματα

Τίποτα όμως δεν ξεπερνάει τη σκηνή που ο Γιώργος Πετρόχειλος ανακαλύπτει την αλήθεια στους Sex Pistols και χορεύει με το βρακί του μπροστά στον παπά πατέρα του λίγο μετά τον εξής διάλογο: Παπάς: –  “Η αλήθεια βρίσκεται στο λόγο του Θεού.” Γιος: – “Ε όχι πατέρα, η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols. Γκε Γκε;” Και φυσικά την Κατιάνα Μπαλανίκα να χορεύει ημίγυμνη στο καμπαρέ ντυμένη Lady Gaga  το τραγούδι «χούλι χούλι χούλιγκαν, έχεις δυο ρόπαλα καβάντζα, μαύρο μπουφάν κι ύφος νταή, έχεις και τατουάζ στα μπράτσα, της μοναξιάς πρωταθλητή». Λίγο πριν ως αρχηγός ακροδεξιάς οργάνωσης παρασύρει τους οπαδούς να κάνουν βαδαλισμούς προκειμένου να καταλυθεί η δημοκρατία (ναι, αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας). Και έχοντας πιάσει με τη συμμορία της τον πατέρα που ψάχνει την αλήθεια, ενώ εκείνος αρνείται να συνεργαστεί, να πει στον Απόστολο Σουγκλάκο, “Πάτα μια ηρωίνη στον κύριο”. 

Άντε μετά να κόψει η Lady Gaga εισιτήρια τον Σεπτέμβριο στη συναυλία της.

https://www.youtube.com/watch?v=gic2gv5SFW0