Οι καλοκαιρινές διακοπές που όλοι περιμένουν με αγωνία συμβολίζουν στιγμές ανεμελιάς και ξεκούρασης. Κρύβουν ωστόσο επικίνδυνες παγίδες ιδιαίτερα για όσους ταξιδεύουν σε μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και η κ. Ανδρούλα Παυλή, Γενική Ιατρός, υπεύθυνη Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβουλεύουν όσους έχουν κλείσει εξωτικές διακοπές για το τι πρέπει να προσέχουν, καθώς κάποιες φορές το ταξίδι μπορεί τελικά να γίνει μια δυσάρεστη εμπειρία.

  • Το πιο σοβαρό λάθος που κάνουν οι Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν προετοιμάζονται για την πρόληψη των κινδύνων που μπορεί να απειλήσουν την υγεία και την ασφάλειά τους είτε επειδή αισθάνονται ότι δεν τους αφορά το θέμα είτε επειδή έχουν ελλιπή ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Συνήθως οι ταξιδιώτες αναζητούν πληροφορίες για θέματα υγείας λίγες μόνο μέρες πριν την αναχώρησή τους.
  • Ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες είναι το ότι πιστεύουν πως κάνοντας ένα εμβόλιο έχουν εξασφαλίσει 100% προστασία και έτσι υποβαθμίζουν ή και αμελούν άλλα βασικά μέτρα προφύλαξης που θα έπρεπε να πάρουν.

Περισσότερο επικίνδυνες θεωρούνται οι χώρες με χαμηλό επίπεδο δημόσιας υγείας, όπως είναι οι περισσότεροι προορισμοί στην Υπο-σακχάριο Αφρική, Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Αφρική, στην Ινδική Χερσόνησο, στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται εντός της τροπικής ζώνης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ταξίδι σε αυτές τις περιοχές πρέπει να αποφεύγεται, αλλά ότι ο ταξιδιώτης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρει όταν καταναλώνει τρόφιμα και νερό, την προστασία του από τσιμπήματα εντόμων τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλα.

Οι ανεπτυγμένες χώρες (Δ. Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες, ενώ οι αναπτυσσόμενες ( ΝΑ Ασία, Ινδική χερσόνησος, Αφρική, Λ. Αμερική,) είναι περισσότερο επικίνδυνες.

  • Ο ταξιδιώτης θα πρέπει να φροντίσει να ενημερωθεί – μέσω των υπηρεσιών ταξιδιωτικής ιατρικής – για τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να αντιμετωπίσει στη χώρα προορισμού και τους τρόπους πρόληψης αυτών των νοσημάτων εάν σκοπεύουν να επισκεφτούν κάποιον προορισμό με χαμηλό επίπεδο Δημόσιας Υγείας, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν:
  • Η επίσκεψη στην υπηρεσία ταξιδιωτικής ιατρικής συνιστάται να γίνεται περίπου 4 – 6 βδομάδες πριν από το ταξίδι ώστε ο επαγγελματίας υγείας να έχει την ευχέρεια να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να χορηγήσει τα κατάλληλα εμβόλια σε χρόνο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη ικανοποιητικής ανοσίας και να προφυλαχθεί αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων όπως είναι ο κίτρινος πυρετός, η ηπατίτιδα Β κ.λ.π.
  • Σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης επισκεφθεί το ιατρείο μερικές μόνο μέρες πριν από το ταξίδι, η χορήγηση εμβολίων συνήθως συστήνεται μόνο για τα άκρως απαραίτητα εμβόλια και με επιταχυνόμενα σχήματα χορήγησης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ανοσολογική προστασία υπό τις περιστάσεις.

Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει από συγκεκριμένες ασθένειες και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να αμελούν κάποια γενικότερα μέτρα προφύλαξης (π.χ. γενικά προληπτικά μέτρα για τα τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και νοσήματα που μεταδίδονται με τσιμπήματα εντόμων.)

  • Συστήνεται ο ταξιδιώτης να έχει μαζί του κουτί πρώτων βοηθειών (π.χ. φάρμακα κατά της ναυτίας, τσιμπημάτων από έντομα, μικροτραυματισμών κτλ).
  • Εάν ο ταξιδιώτης ανήκει σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα χρόνια προβλήματα υγείας (διαβητικοί, άνθρωποι με σοβαρές καρδιοπάθειες ή αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπαθείς κτλ) να μεριμνήσει για τα φάρμακα που θα χρειαστεί στη διάρκεια του ταξιδιού, φροντίζοντας παράλληλα η μεταφορά τους να γίνεται με κατάλληλο και ασφαλή τρόπο.
  • Σημαντικό είναι να έχει μαζί του μία γνωμάτευση από τον γιατρό του, όπου να περιγράφονται τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τα φάρμακα που χρησιμοποιεί και χρειάζεται να έχει μαζί του στο ταξίδι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.