Μία σκηνή είτε στην μικρή είτε στην μεγάλη οθόνη έχει τελείως διαφορετική δυναμική χάρις στην μουσική που την ντύνει. Μπορεί να πρόκειται για ρομάντζο, για ξύλο μεταξύ φουσκωτών, για κωμικοτραγικές καταστάσεις των πρωταγωνιστών, όλα όμως έχουν τη δική τους μουσική επένδυση.

Προσωπικά λοιπόν, έχω ξεχωρίσει 5 τηλεοπτικές σειρές που ακόμα προβάλλονται στην αμερικανική τηλεόραση και πρώτον, έχουν υπέροχο theme song που καταφέρνει να αιχμαλωτίζει όλο το mood της σειράς σε μερικά λεπτά και δεύτερον, έχουν έξοχο soundtrack γενικότερα, σε κάθε ξεχωριστό επεισόδιο.

1. Boardwalk Empire

Μιλάμε για το Atlantic City την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, για τον μικρόκοσμο των gangsters όπως ο Nucky Thompson και ο Al Capone. Μιλάμε για άπειρες σκηνές με τσιγάρο, ποτό, δολοφονίες και πυροβολισμούς. Πολιτικοί, μαφιόζοι, πράκτορες και θηλυκές παρουσίες. Μουσική που επεκτείνεται από το 1890 μέχρι τα 20’s, με τον Martin Scorsese στην παραγωγή της σειράς και Tim Van Patten στο σκηνοθετικό τιμόνι τις περισσότερες φορές. Δε χρειάζεσαι κάτι άλλο.

Theme Song: “Straight Up and Down” – The Brian Jonestown Massacre

 

2. Mad Men

60’s στη Νέα Υόρκη. Καλοντυμένοι άνδρες με δυναμική, γυναίκες που προσπαθούν να ακουστούν και να ξεχωρίσουν. O Don Draper σαν ένας από τους καλύτερους τηλεοπτικούς χαρακτήρες που είδαμε ποτέ στην μικρή οθόνη. Η δημιουργική αγωνία μιας διαφημιστικής εταιρείας, οι περίπλοκες προσωπικές σχέσεις, το σεξ, η αγάπη, οι προσωπικές ανησυχίες σαν κινητήριες δυνάμεις. Κάπνισμα, σεξισμός, ρατσισμός, ομοφοβία, όλα στον αποκομμένο περίγυρο της Sterling Cooper & Partners. Η γοητεία της ερμηνείας του Jon Hamm.

Theme Song: “Magnificent City Instrumentals” – RJD2

 

3. True Blood

Η πιο dark & twisted εκδοχή των βρικολάκων. Συνύπαρξη σε μία κοινωνία ανθρώπων με μάγισσες, μέντιουμ, νεράιδες και shapeshifters. Συνθετικό αίμα, πολιτικά κινήματα, σεξ και μία Sookie Stackhouse που τις περισσότερες φορές θες να τη χαστουκίσεις, αλλά είναι κάτι που παραβλέπεις. Οι ιδέες της εξιλέωσης και της συγχώρεσης, αναμειγνύονται με τις εικόνες του θανάτου και της αναγέννησης που παρουσιάζονται στους τίτλους αρχής. Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής. Ο υπεύθυνος της μουσικής για τη σειρά, Gary Calamar δηλώνει πως ήθελε να δημιουργήσει κάτι βρόμικο, bluesy και spooky την ίδια στιγμή. Fun fact, κάθε επεισόδιο έχει την ονομασία τραγουδιού που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό.

Theme Song: “Bad Things” – Jace Everett

 

4. Californication

Ο πιο ιδιόρρυθμος συγγραφέας. Γοητευτικός, sex addict, παλεύει σε κάθε σεζόν με τους δικούς του δαίμονες. Έχει να αντιμετωπίσει τη δυσκολία τού να πει όχι στον πειρασμό, την ανάγκη του να είναι με το soul mate Karen, την ατελείωτη αγάπη για την κόρη του Becca και όλα αυτά στο πλαίσιο του ηδονισμού σε μία πόλη όπως το Los Angeles. Σεξ. Πολύ σεξ. Ναρκωτικά ενίοτε και ποτό. Κωμικές ατάκες, rock ακούσματα. Ποτέ δεν πατάς skip στους τίτλους αρχής και στους τίτλους τέλους σε αυτή τη σειρά. ΠΟΤΕ. Η μουσική επένδυση των opening credits δημιουργήθηκε ειδικά για τη σειρά.

Theme Song: “Main Title Theme from Californication” – Tree Adams & Tyler Bates

 

5. Downton Abbey

Το πιο κλασικής φύσης και μουσικής soundtrack. Αντικατοπτρίζει πλήρως τον χαρακτήρα της σειράς, των σκηνικών, της εποχής, των πρωταγωνιστών, της αγγλικής upper class κοινωνίας του Yorkshire από το 1912 και ύστερα. Η δυναμική των σχέσεων είναι το κεντρικό storyline της σειράς. Αριστοκρατία και υπηρετικό προσωπικό. Λίγες οι στιγμές που σε σοκάρουν, πλοκή που δένεται και κορυφώνεται με μικρά βήματα, αλλά σε κρατά καθηλωμένο. Η μουσική επένδυση των τίτλων αρχής λέγεται πως ήρθε σαν έμπνευση από τον James Brown, ενώ η version με στίχους του Don Black περιέχει τα εξαίσια φωνητικά της Mary-Jess Leaverland που σε ταξιδεύουν στο τότε του Downton.

Theme Song: “Did I Make the Most of Loving You?” – The City of Prague Philharmonic