Καμίνι θρήνων και σπαραγμών αποτελεί το τελευταίο διάστημα η Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ήχος από τις σάλπιγγες του πολέμου στην πολύπαθη περιοχή της δεν έχει σταματήσει στιγμή να ηχεί “δηλητηριάζοντας” χιλιάδες ανθρώπινες ζωές μετά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης. Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων. Ή αλλιώς άνθρωποι εναντίον ανθρώπων. Πολιτικοί αναλυτές και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν λόγο για ενδεχόμενο “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, “καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” ακόμη και για το “τέλος της δημοκρατίας”. Της όποιας δημοκρατίας.

Εμπόλεμη ζώνη κάθε λεπτό στη Γάζα. Αναθυμιάσεις καμμένης σάρκας και παντού γύρω σκιές κομματιασμένων ονείρων. Όνειρα ανδρών που θα προστάτευαν την οικογένειά τους πληρώνοντας με τον ιδρώτα τους το ψωμί να τη θρέψουν. Όνειρα γυναικών που θα νανούριζαν τα παιδιά τους και θα τα έβλεπαν σταδιακά να μεγαλώνουν. Όνειρα παιδιών που όταν θα μεγάλωναν, θα άλλαζαν ίσως τη ροή του κόσμου. Όμως δυστυχώς δεν πρόλαβαν γιατί γεννήθηκαν σε μια περιοχή που λες και “όταν ήρθε στη ζωή”, κάποιος πήγε πάνω από το “λίκνο” της και την καταδίκασε όσο υπάρχει, να ψυχορραγεί και να θρηνεί θύματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε νέα εντολή για χερσαία επιχείρηση μιλώντας μάλιστα για “κλιμάκωσή” της με σκοπό τη στρατιωτική και πολιτική αποδυνάμωση του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς. Μάλιστα σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα “Jerusalem Post”, αναφέρει ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση “Protective Edge” έχει περάσει σε νέα φάση, με στόχο την καταστροφή των στρατηγείων και των τούνελ της Χαμάς. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις, έκαναν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-που είναι υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης-να χαρακτηρίσει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας ως “συστηματική απόπειρα γενοκτονίας” των Παλαιστινίων.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, φαίνεται σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, να ήρθε σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλλον αντιφατική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όμως η συγκεκριμένη προσπάθεια, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ήδη κάνει λόγο για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

“Η Αίγυπτος ανανέωσε την έκκλησή της για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας”, αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της αιγυπτιακής εφημερίδας “Al-Ahram”, ενώ η Γαλλία ζήτησε από το Κατάρ να ασκήσει την επιρροή του στην παλαιστινιακή οργάνωση ώστε να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός. Επίσης, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να θέσει το Κράτος της Παλαιστίνης υπό τη “διεθνή προστασία” των Ηνωμένων Εθνών μετά την κλιμάκωση της κατάστασης.

Ωστόσο, αυτό που αναμένει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, παραμένει ζωτικής σημασίας. Το πώς μέσα από όλο αυτό το ακατάπαυστο πυρ, θα διασωθεί ο χτύπος της καρδιάς που αισθάνεται, νιώθει και διψάει για ζωή πριν να είναι πλέον πολύ αργά. Και όχι. Δεν θα σταθούμε στις ενέργειες που γίνονται από κάποιες πλευρές για να “ρίξουν λάδι στη φωτιά”. Ούτε και στις απόπειρες που γίνονται για να “στραγγαλιστεί” η ανθρώπινη ζωή. Θα σταθούμε όμως στις εκκλήσεις για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός, όπως επίσης και στις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα ανά τον κόσμο προκειμένου να μην αντικρίσουμε ξανά τέτοιες αποτρόπαιες σκηνές πολέμου. Και κυρίως να μην βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με αυτό που έρχεται στο φως της δημοσιότητας από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την παλαιστινιακή Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει την έδρα της στη Γάζα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την έρευνα, 80% των θυμάτων είναι άμαχοι. Γυναίκες. Και κυρίως παιδιά.

…δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι παραπάνω σε όλα αυτά τα θλιβερά παρά μόνο αυτό που μετέφεραν κάποιες λέξεις με σπρέυ που είδα να με κοιτούν κατάματα σε μια φωτογραφία κάπου στο διαδίκτυο:

“Κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν τα σκοτώνουν…”

Και αυτό τα λέει όλα…