Πώς διαλέγεις λαχανικά; Πώς μαγειρεύεις εύκολα, αξιοποιώντας οικονομικά τα υλικά; Η διάσημη σεφ Ντίνα Νικολάου, όπως σημειώνει, στην πολύχρωμη, όλο φωτογραφίες, χορταστική έκδοση που θυμίζει παλιές εποχές, όταν οι εκδότες δεν στριμώχνοντας απ’ την κρίση, «Μόνος στην κουζίνα», απευθύνεται «στους φοιτητές που ζείτε και σπουδάζετε μακριά από το σπίτι, στους εργένηδες, ακόμα και σ’ εσάς που βρεθήκατε άνεργοι, αλλά και σ’ όσους η οικονομική κατάσταση αναγκαστικά έχει περιορίσει τα έξοδα φαγητού. Κυρίως όμως είναι αφιερωμένο σε όσους ξέρουν ότι η λύση δεν είναι μόνο το τοστ ή τα σουβλάκια και θέλουν να μάθουν πώς να τρώνε νόστιμα, έξυπνα και με μικρό κόστος».

Και για τους υπόλοιπους όμως, το βιβλίο μας ανοίγει τα μάτια με πολλές χρήσιμες και αναλυτικές οδηγίες για την οργάνωση της κουζίνας. Βρίσκουμε συμβουλές για την ταξινόμηση των τροφίμων στο ψυγείο, για την αξιοποίηση της κατάψυξης, καθώς και έξυπνους τρόπους για τα ψώνια στη λαϊκή αγορά. Πολύ έξυπνα το βιβλίο, χωρίζει τις  συνταγές σε 14 κατηγορίες: λαχανικά, σαλάτες, μακαρόνια, ρύζι, αυγά, κοτόπουλο, μοσχαράκι, μπριζόλες, κιμάς, ψάρια, σφολιάτα, πίτσα, θαύματα με 1 κονσέρβα, γλυκά.

Σε κάθε μία από τις 115 συνταγές υπάρχουν επιπλέον συμβουλές, μικρά tips και επεξηγήσεις που θα βοηθήσουν ακόμα και κάποιον που δεν έχει μαγειρέψει ποτέ του να νιώσει σίγουρος. Η παρουσίαση κάθε συνταγής γίνεται με απλό τρόπο βήμα βήμα και συνοδεύεται από σήμανση για τον αριθμό των μερίδων, τον χρόνο της προετοιμασίας και τον χρόνο παρασκευής. Και φυσικά η  Ντίνα Νικολάου, με την ευρηματικότητα, τη φαντασία, την εμπειρία της αυξάνει τον αριθμό των συνταγών του βιβλίου και τις δυνατότητες απολαύσεων σε συνδυασμούς όλο γευστικότητα, εύκολη προετοιμασία και ποικιλία! Για παράδειγμα, θα βρεις για τον αρακά, τόσο τις χρήσιμες πληροφορίες για αυτόν, μικρά μυστικά, αλλά και συνταγές όπως βελούδινη σούπα με αρακά, πουρέ αράκα, πιλάφι με αρακά, λαδερό φαγάκι με αρακά, ή στα φασολάκια, συνταγές για να τα κάνεις με ζαμπόν και φέτα, stir fry σαν κινέζικα, σαλάτα με φασολάκια και κρεμμύδια καλ.

Η συγγραφέας Ντίνα Νικολάου παραχωρεί τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου «Μόνος στην κουζίνα» των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας. Αφιερώνει ακόμα, τρυφερά, το βιβλίο στους δυο της γιους, που είναι φοιτητές και μακριά της και εύχεται να ‘ναι πάντα «αυτάρκεις πάνω από κατσαρόλα» και φυσικά να τρώνε σωστά…