Ο Ραζού αιχμαλωτίστηκε από πολύ μικρή ηλικία και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σαν «εμπόρευμα» ανάμεσα σε διάφορους ιδιοκτήτες πολλοί από τους οποίους τον κακοποιούσαν ώστε να έχει θλιμμένο βλέμμα  για να ζητιανεύουν λεφτά από τους περαστικούς.

Η απελευθέρωση του έγινε από την οργάνωση Wildlife SOS μετά από καταγγελίες, με τη βοήθεια μιας ομάδας 10 κτηνιάτρων και 20 δασονόμων παρά τις έντονες αντιδράσεις του ιδιοκτήτη του.

«Ο Ραζού ήταν αλυσοδεμένος όλο το 24ωρο. Αισθανθήκαμε κάτι απερίγραπτο όταν μετά την απελευθέρωσή του είδαμε να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια του» δήλωσε ο Πούζα Μπινεπάλ, εκπρόσωπος τύπου της Wildlife SOS. “Ήταν μια απίστευτα συγκινητική στιγμή. Νιώθαμε στην καρδιά μας ότι καταλάβαινε πως τον απελευθερώναμε. Οι ελέφαντες είναι μεγαλειώδη ζώα και με τεράστια νοημοσύνη. Δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε πως βίωσε το μαρτύριο των 50 χρόνων της ζωής του.»

Ο Ραζού μεταφέρθηκε σε κέντρο προστασίας ζώων και οι υπεύθυνοι της ομάδας φροντίζουν να θεραπεύσουν τα σωματικά αλλά και τα ψυχολογικά του τραύματα, με έμφαση στην κοινωνικοποίηση του με άλλους ελέφαντες στο καταφύγιο. Τα πρώτα νέα για την ανάρρωση του είναι καλά. Οι ελέφαντες ζούνε κατά μέσο όρο 70 χρόνια κι ο Ραζού έχει τουλάχιστον μέσα από της άθλια ζωής που πέρασε, άλλα 10 χρόνια ζωής. Για να μάθει ότι υπάρχει και ανθρώπινη αγάπη κι όχι  μόνο ανθρώπινα ζώα.