Το τεύχος Ιουλίου του NEWPOSTER κυκλοφόρησε

Κατεβάστε το NEWPOSTER ΕΔΩ

 

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένo με τις διακοπές και την ανεμελιά. Η επαφή με τη φύση είναι πιο συχνή, με τα οφέλη και τους κινδύνους να πολλαπλασιάζονται. Τα θαλάσσια μπάνια είναι από τις πλέον ωφέλιμες για την υγεία μας δραστηριότητες. Με την κολύμβηση γυμνάζεται όλο το σώμα με ήπιο και σχετικά ασφαλή τρόπο, ενώ η επαφή με το νερό δρα και αγχολυτικά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε μερικούς βασικούς κανόνες πριν την είσοδό μας στη θάλασσα:

Είναι πολύ σημαντικό να κολυμπάμε με άδειο στομάχι. Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα, το οποίο να αισθανόμαστε ότι έχουμε χωνέψει. Αν μπούμε στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι, υπάρχει ο κίνδυνος αναγωγής της τροφής και αναρρόφησης.

Ταυτόχρονα, κουράζουμε περισσότερο το σώμα μας γιατί, εκτός από την κολύμβηση, πρέπει να δαπανά ενέργεια και για την πέψη των τροφών. Ποτέ δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας σε σχέση με τη θάλασσα. Αν δεν ξέρουμε καλό κολύμπι ή αν αισθανόμαστε για οποιονδήποτε λόγο κουρασμένοι, δεν πρέπει να μπαίνουμε στη θάλασσα.

Οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας πρέπει πριν το καλοκαίρι να έχουν κάνει ένα γενικό έλεγχο (check-up) και να έχουν συμβουλευτεί το γιατρό τους όσον αφορά το κολύμπι. 

Ακόμη ένα σημαντικό θέμα που μπορεί να μας απασχολήσει το καλοκαίρι είναι τα κάθε είδους τσιμπήματα. Οι τσούχτρες αποτελούνται από ένα «καπέλο» και πολλά, λιγότερο ή περισσότερο μακριά πλοκάμια τα οποία έχουν στις άκρες τους τις νηματοκύστες, μικροσκοπικά όργανα που εκκρίνουν μια τοξίνη, υπεύθυνη για τα συμπτώματα που έχουμε μετά από ενδεχόμενη επαφή μαζί τους.

Σε τέτοια περίπτωση ξεπλένουμε την περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό ή την τρίβουμε με ψιλή άμμο ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα από τα πλοκάμια και τις νηματοκύστες. Δεν χρησιμοποιούμε γυμνά χέρι γιατί η τοξίνη θα μεταφερθεί και σε αυτά, ούτε γλυκό νερό γιατί θα απελευθερωθεί μεγαλύτερη ποσότητα τοξίνης στην πάσχουσα περιοχή. Στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά πάγο και, αν τα συμπτώματα επιμένουν, κορτιζονούχο αλοιφή. 

Η επαφή με αχινό είναι σχετικά συχνό φαινόμενο και προκαλεί έντονο πόνο. Ο στόχος είναι να βγουν τα αγκάθια που έχουν καρφωθεί στο πέλμα μας. Μέχρι να βγούμε από τη θάλασσα δεν πατάμε το πάσχον πόδι.Όταν τελικά βγούμε, αλείφουμε την περιοχή με κάτι ελαιώδες (στην ανάγκη, αν δεν μπορούμε να βρούμε λάδι, αλείφουμε με αντηλιακό) και έπειτα βγάζουμε ένα- ένα τα αγκάθια με τσιμπιδάκι. Επίσης, τα επιθέματα με ξίδι βοηθάνε γιατί διαλύουν σταδιακά τα αγκάθια. Πάντοτε πρέπει να έχουμε το νου μας για τοπική επιμόλυνση, οπότε θα δούμε τοπικά ερυθρότητα, οίδημα, θερμότητα και πόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να επισκεφτούμε γιατρό.

Σε τσίμπημα από μέλισσα το κύριο μέλημα είναι να αφαιρεθεί το κεντρί. Αυτό γίνεται με τσιμπιδάκι κι όχι με πίεση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μπει πιο βαθιά. Στη συνέχεια, βάζουμε τοπικά αντιισταμινική ή κορτιζονούχο αλοιφή. Αν δεν έχουμε, τοπική εφαρμογή πάγου βελτιώνει τα συμπτώματα. Το ίδιο κάνουμε και σε τσίμπημα από σφήκα. 

Τα τσιμπήματα από σκορπιούς και φίδια είναι σχετικά σπάνια στην Ελλάδα και τα θανατηφόρα συμβάντα ακόμη λιγότερα. Οι πρώτες βοήθειες είναι ίδιες με αυτές που κάνουμε μετά από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας, μόνο που εδώ καλό είναι να επισκεπτόμαστε το τοπικό κέντρο υγείας για την πιθανότητα χορήγησης αντιοφικού ορού. 

Σε κάθε περίπτωση τσιμπήματος, εκτός από τα τοπικά συμπτώματα, υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης συστηματικής αλλεργικής αντίδρασης. Αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση που εκδηλώνεται με γενικευμένο οίδημα, ερυθρότητα και κνησμό. Σε πιο βαριές μορφές έχουμε αναπνευστική δυσχέρεια, βράγχος φωνής, και υπόταση με ενδεχόμενη απώλεια συνείδησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις γενικευμένης αντίδρασης απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση. Άτομα που γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικά στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας πρέπει να έχουν πάντοτε μαζί τους αδρεναλίνη και κορτιζόνη σε άμεσα ενέσιμη μορφή (υπάρχει στα φαρμακεία).

Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίζουν το ελληνικό καλοκαίρι. Ο ήλιος είναι ευεργετικός γιατί συντελεί στη σύνθεση βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του σκελετού μας. Ταυτόχρονα, βοηθάει στην ψυχική ευεξία και ισορροπία, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην έκκριση ενδορφινών, των ενδογενών μας «αντικαταθλιπτικών». Εκτός όμως από φίλος μπορεί να γίνει και εχθρός. Η υπερέκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλίαση. Πονοκέφαλος, υπνηλία, νωθρότητα μετά από πολύωρη παραμονή σε ανοιχτό χώρο τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας (12-4 μ.μ.) αποτελούν σημεία ηλίασης.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μετακινούμαστε σε δροσερό χώρο, να καταναλώσουμε άφθονα υγρά και να αποφύγουμε σωματική καταπόνηση. Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες νόσους. Γενικά, για να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις, πρέπει να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα, να πίνουμε άφθονα υγρά και τις ημέρες και ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και την έντονη σωματική δραστηριότητα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ο κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Τα μακρυμάνικα ρούχα, τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας και ο συχνός έλεγχος για αλλαγή χρώματος ή μεγέθους προϋπαρχόντων σπίλων ή εμφάνισης νέων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα μας απέναντι σε αυτή την απειλή.

Τέλος, όταν ξεκινάμε για διακοπές δεν πρέπει να ξεχνάμε να παίρνουμε μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο. Σε αυτό πρέπει να περιέχονται αντισηπτικό (Betadine), οξυζενέ, οινόπνευμα, μπαμπάκι, αποστειρωμένες γάζες, επίδεσμοι, αντιισταμινικά, κορτιζόλη, αδρεναλίνη σε ενέσιμη μορφή, τσιμπιδάκι, ψαλίδι, κορτιζονούχος και αντιισταμινική κρέμα, χάπια λοπεραμίδης (Imodium) για ενδεχόμενες διάρροιες, παρακεταμόλη, μετοκλοπραμίδη (Primperan) για ναυτία-εμέτους.