Είναι από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους της αμερικάνικης τηλεόρασης. Ο Ryan Murphy έχει συνδέσει το όνομά του με σειρές όπως το «Nip/Tuck», το «Glee», το «American Horror Story» και «The new normal».

Γεννημένος το 1965, ο Ryan, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος σε περιοδικά όπως το Entertainment Weekly και The Los Angeles Times. Μέχρι που αποφάσισε ότι η δημοσιογραφία δεν είναι το αγαπημένο του επάγγελμα. Και καλά έκανε!

Η πρώτη του δουλειά στην τηλεόραση ήταν το σήριαλ «Popular», το 1999. Η αναγνώριση, όμως, ήρθε το 2003 με την τηλεοπτική σειρά «Nip/Tuck», που εστίασε στη ζωή δύο πλαστικών χειρουργών (το βλέπαμε και στην Ελλάδα μέσα από το Star). Η σειρά κατάφερε να αποσπάσει ένα Emmy και ένα Golden Globe Award και o Ryan Murphy το θαυμασμό των κριτικών.

Όμως, η καριέρα του απογειώθηκε με τον «Glee». Η σειρά που κατάφερε να βάλει το στοιχείο του μιούζικαλ στην Αμερικάνικη τηλεόραση. Αν και μερικοί το θεωρούν γλυκανάλατο, το «Glee», έφερε την επανάσταση με το highschool attitude, τα ωραία αγόρια και τις… αθώες κορασίδες, που περιφέρονται στους διαδρόμους του σχολείου, τραγουδώντας διασκευές από Nirvana μέχρι Katy Perry.

Το γλυκό και διασκεδαστικό concept του «Glee» φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα με τον openly gay Ryan Murphy. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι απορούν με τη δημιουργία του «American Horror Stοry».

Φαντάσματα, δαιμονισμένοι, μάγισσες, ιστορίες αγάπης με άδοξο τέλος και grotesque εικόνες συνθέτουν τον κόσμο του «American Horror Stοry». Με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Jessica Lange η σειρά έχει μαζέψει πολλούς οπαδούς.

Ο ίδιος ο Ryan αναφέρει: «Νομίζω πως έχω μια προδιάθεση για το καλό και το όμορφο και ξαφνικά γίνεται σκοτεινό και διεστραμμένο». Κάπως έτσι πιστεύουμε «γεννήθηκε» το «American Horror Story».

O Ryan Murphy έχει ακόμη πολλά να δώσει στο χώρο του θεάματος. Μας έχει αποδείξει πως είναι άνθρωπος των άκρων και δεν αναπαύεται στις μετριότητες και τα καθωσπρέπει. Και εμείς περιμένουμε με αγωνία την επόμενή του κίνηση.