Ότι χειρότερο, δυο μεγάλες ερμηνεύτριες ασυντόνιστες, η μεσόφωνος να προσπαθεί να χαμηλώσει όχι και τόσο πειστικά, η δε σοπράνο να είναι απλώς υποτονική και φοβισμένη (λόγω της ταύτισης με το ρόλο;) Η Φιορέντσα Κοσότο απέδειξε πόσο μεγάλη φωνή και άρτια ερμηνεύτρια ήταν -κάνοντας το μέρος της- “έκαψε” δε την άξια Μαρία Κάλλας, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το υπόλοιπο μέρος της όπερας Νόρμα (μόλις οι δυο ηρωίδες του έργου με το τραγούδι τους ξαναζωντάνεψαν τη φιλιά τους!), λόγο… ξαφνικής αδιαθεσίας της Κάλλας…

Κόντεψα να μισήσω την Φιορέντσα Κοσότο, λόγω σωβινισμού και αφοσίωσης στο “φωνητικό σώμα” της Μαρίας Κάλλας, αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο. Ύαινα μεν, τεράστιας αξίας μεσόφωνος δε! Η Κοσότο πηρέ εκδίκηση για όλες τις Ιταλίδες τραγουδίστριες που δεν ήταν υποτακτικές της Κάλλας και κυρίως για την Ρενάτα Τεμπάλντι που αναγκάστηκε να «εκπαραθυρωθεί» από τη Σκάλα αφού μόνο η Μαρία διάλεγε ρόλους και επέβαλλε ποιος τι και που θα τραγουδήσει. Βλέπε την εκπληκτική κολορατούρα Λεϋλά Γκένσερ, που αναγκαζόταν να κάνει πειρατικούς δίσκους αποκλεισμένη από τις εταιρίες για πολλά χρόνια, με τελεσίγραφο της «δικιάς» μας! Η μονή που άντεξε και νίκησε αυτή την άγρια φωνή ήταν η Μάγκντα Ολιβέρο και ξέρετε γιατί; Είχε πιο τρελή φωνή από την Κάλλας!

Πανέξυπνη, μοναδική, αδιαμφισβήτητα Αυτοκρατορική φιγούρα της μουσικής σκηνής η Κάλλας, ενοχλούσε με την προφορά και την ερμηνεία της, αλλάζοντας το τότε ισχύον σκηνικό με τις αηδονοκελαηδούσες σοπράνο, εισάγοντας φλόγα και δράμα που ενδημούσε στην Πελοποννησιακή ψυχή της. Έκανε την περίφημη σχολή Κάλλας που όσες δεν την ακλούθησαν έγιναν απλές τραγουδίστριες, οι άλλες δε, που την μιμήθηκαν / ακολουθησαν καταστράφηκαν…. Χαίρε Μαρία, που δεν αρκέστηκες στην αδιαφορία και δεν άφησες κανένα χωρίς συναίσθημα για σένα. Μισήθηκες όσο καμία άλλη, λατρεύτηκες όσο καμία, το δε κενό που άφησες πίσω σου, δεν θα ζήσω να δω να γεμίζει.