Είναι κάτι που το έχουμε όλοι στο σπίτι μας και μπορεί να μας σκοτώσει. Σαν βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Το αλκοόλ σκοτώνει 1 στους 10 ενήλικες σύμφωνα με νέα μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη χάνουν τη ζωή τους από αυτό ετησίως.

Για κάποιους είναι η καλύτερη συντροφιά στις μοναχικές και καταθλιπτικές νύχτες τους. Δεν αργεί όμως να γίνει μία κακή συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Πόσες φορές έχουμε συναντήσει περιπτώσεις ανθρώπων που όταν γυρίζουν από τη δουλειά, το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουν για να χαλαρώσουν είναι να πιουν ένα, δυο, τρία κι εν συνεχεία πολλά ποτήρια ουίσκι ή βότκα; Αυτό μπορεί να είναι χαλαρωτικό στην αρχή, αλλά για μπορεί να γίνει εξάρτηση. Κι η εξάρτηση σε αυτήν την περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να σκοτώσει.

Τα στατιστικά της έρευνας έδειξαν ότι 88.000 ενήλικες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Η έκθεση του Κέντρου βασίστηκε σε στοιχεία από την εφαρμογή ARDI (Alcohol-Related Disease Impact), η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες για την επίδραση του αλκοόλ στην υγεία. Τα δεδομένα κάλυπταν περίοδο τεσσάρων ετών, από το 2006 έως το 2010. Κρατικοί και ανεξάρτητοι φορείς ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να πάρει αυστηρότερα μέτρα για την καταστολή του φαινομένου αλλά και να καταρτίσει προγράμματα ενημέρωσης για τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης.