1η Ιουλίου 1924. Ξεκινάει το μεγαλύτερο ίσως κεφάλαιο στο χώρο του αθλητικού σεδιασμού και εμπορίου υποδημάτων και άλλων αξεσουάρ στην ιστορία. Βαρετό το θέμα; Κάθε άλλο. Έχει, φιλοδοξία, προδοσία, διαχασμό και μπόλικο ναζισμό.  Κανονικά, κάτι τέτοια άρθρα θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται (υπογείως ή εμφανώς, μικρή έχει σημασία) από τα κεντρικά της Nike. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καλύτερο χτύπημα προς τους βασικούς σου ανταγωνιστές, από το να υπενθυμίζεις στον κοσμάκη ότι οι ιδρυτές τους υπήρξαν μέλη του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία…

Αναφερόμαστε, φυσικά, στις περιπτώσεις των δημιουργών δύο από των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, την Adidas και την Puma, οι οποίοι εκτός από δηλωμένοι ναζί ήταν και αδέρφια.

Οι Ρούντολφ (Ρούντι) και ο Άντολφ (Άντι) Ντάσλερ, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην μικρή βαυαρική πόλη με το όνομα-σιδηρόδρομο Herzogenaurach. Εκεί όπου ο πατέρας τους δούλευε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής υποδημάτων αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο προπομπό για τη μετέπειτα ενασχόληση των υιών του.

Ο Άντι και ο Ρούντι, ξεκίνησαν τη δική τους φάμπρικα την 1η Ιουλίου 1924 (με την επωνυμία Εργοστάσιο Υποδημάτων Αδελφών Ντάσλερ) η οποία από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1928, μάλιστα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ, προμήθευσε με παπούτσια την πλειοψηφία των αθλητών.

Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 και η ένταξή τους σε αυτό, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην εταιρεία τους. Ένα από τα αξιομνημόνευτα γεγονότα της ιστορικής τους πορείας έλαβε χώρα το 1936, στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου. Τότε, δηλαδή, που ο Άντι προμήθευσε τον Τζέσε Όουενς με ειδικά παπούτσια για δρομείς. Ο τελευταίος κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια, ανεβάζοντας έτσι την πίεση του Αδόλφου στα ύψη.

Με αυτά και με αυτά, ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ρούντι έσπευσε να πολεμήσει κάτω από τη σημαία του Τρίτου Ράιχ. Όταν πιάστηκε αιχμάλωτος από τους συμμάχους, λέγεται πως ο αδερφός του ήταν αυτός που φανέρωσε στους τελευταίους την ταυτότητα του Ρούντι.

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα οικογενειακά μαλλιοτραβήγματα. Έχοντας και κάποια προηγούμενα, αποφάσισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’40 να χωρίσουν τους δρόμους τους και  να δημιουργήσουν δύο διακριτές εταιρείες: ο Άντι την Adidas και ο Ρούντι την Ruda (η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Puma).

Πολύ γρήγορα, κατέκτησαν μεγάλο μέρος της πίτας από την αγορά αθλητικών προϊόντων, με την Adidas να υπερέχει ωστόσο στις προτιμήσεις του κοινού συγκριτικά με την Puma.