Στην Ελλάδα δεν το είχε παρατηρήσει κανείς. Κι εμείς από τη Daily Mail ξεστραβωθήκαμε και είδαμε ότι την Κυριακή 29 Ιουνίου άρχισε το Ραμαζάνι.

Το θέμα έθιξε πρώτος από όλους ο προπονητής της Αλγερίας, Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, και μάλιστα αυτή είναι η πρώτη φορά έπειτα από 28 χρόνια που η μουσουλμανική γιορτή νηστείας (κάτι σαν τη δική μας σαρακοστή αλλά καμία σχέση) κάνει… overlap σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Το πρόβλημα δεν είναι μικρό. Βασικοί ποδοσφαιριστές, «ονόματα» και σταρς των εθνικών ομάδων που παίρνουν ακόμα μέρος στο Μουντιάλ και δεν έχουν αποκλειστεί, καλούνται να τα βγάλουν πέρα χωρίς φαγητό και νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Προπονητές και μέλη εθνικών αποστολών, αλλά και οι ίδιοι οι παίκτες λόγω των υποχρεώσεών τους και των απαιτήσεων του κορυφαίου ποδοσφαιρικού ραντεβού, ανησυχούν. Ανησυχούν για τις αντοχές των πρωταγωνιστών εντός των τεσσάρων γραμμών, διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγώνες στη μακρινή Βραζιλία διεξάγονται υπό το φως του καυτού ήλιου.

Θυμηθείτε μόνο ότι στον αγώνα της Κυριακής για τη φάση των 16 μεταξύ Ολλανδίας και Μεξικού έγιναν δύο cooling brake, για να πάρουν ανάσες και να δροσιστούν οι παίκτες ώστε να αντεπεξέλθουν στη φυσική εξουθένωση από την ώρα και την αποπνικτική υγρασία.

Αν αναρωτιέστε ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές που ούτε στο ημίχρονο του αγώνα μπορούν να βρέξουν τα χείλη τους, πάρτε μια μικρή γεύση: Ολάκερη Εθνική Αλγερίας, Καρίμ Μπενζεμά (Γαλλία), Μεσούτ Οζίλ (Γερμανία), Φιλίπ Σεντέρος (Ελβετία), Ερντάν Σακιρί (Ελβετία), Πολ Πογκμπά (Γαλλία), Μπακαρί Σανιά (Γαλλία), Μαρουάν Φελαϊνί (Βέλγιο), Εντέν Αζάρ (Βέλγιο).

Κάποιοι από αυτούς, πάντως, θα κάνουν την «αμαρτία». Ο Μεσούτ Οζίλ το δήλωσε δημόσια.

* Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό ποιες ομάδες συνεχίζουν στη διοργάνωση, καθώς Δευτέρα και Τρίτη βράδυ είναι προγραμματισμένοι οι τελευταίοι αγώνες στη φάση των 16.