Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να είναι μέχρι τελικής πτώσης, αν και οι προθεσμίες που έχουν θέσει για να κλείσει η κυβέρνηση τα ανοιχτά μέτωπα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ «σφιχτές».
 
Δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, αποτελούν μέχρι στιγμής το σημείο αντιπαράθεσης των δύο πλευρών.
Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ ενώ το δεύτερο αφορά το σκέλος της διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα.
 
Εκείνο που όμως πραγματικά «καίει» την ελληνική κυβέρνηση είναι η διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό και η προσπάθεια να αποδείξει στους δανειστές πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για το 2014.
Αντίθετη είναι η γνώμη των «τροϊκανών» που, μάλιστα, ανέβασαν τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 από τα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική του εκτίμηση στα 2,9 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πρόσθετα μέτρα ύψους από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ.  
 
Σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία, τα μέτρα για το 2014 θα πρέπει να κυμαίνονται από τα 500 έως τα 700 εκ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνηση θα παρουσιάσουν στοιχεία που θα καταδεικνύουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 θα είναι υψηλότερο των 344 εκ. ευρώ, αλλά και στοιχεία πως ο δείκτης της ύφεσης θα κινηθεί χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Με τα στοιχεία αυτά, θα προσπαθήσει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία με τους δανειστές για το δημόσιο χρέος τον Απρίλη του 2014. 
 
Θα υπερισχύσει η ελληνική επιχειρηματολογία ή η κυβέρνηση θα κληθεί για ακόμη μια φορά να λάβει δυσβάσταχτα μέτρα; Λίγη υπομονή…
 
Φωτογραφία: FOSPHOTOS / Φίλιππος Μεσσίνης