Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Αδελφοί Γκριμ, Άντον Τσέχοφ, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Φραντς Κάφκα, Πατρίτσια Χάισμιθ, Σόμερσεμ Μομ, Μπέρτολτ Μπρεχ, Πατρίτσια Χάισμιθ, Πάουλο Κοέλο, Γούντι Άλεν και δεκάδες άλλοι. Μπορούν οι σύντομες ιστορίες (140 το σύνολο) όλων αυτών να χωρέσουν μέσα σε ένα μόνο βιβλίο μόλις 256 ευρώ και στην τιμή των 4,95 ευρώ ( στο www.protoporia.gr)

Aν ανήκεις σε αυτούς που δεν έχουν το κουράγιο να ολοκληρώσουν ένα ογκώδες βιβλίο, αυτή είναι ίσως η μοναδική σου ευκαιρία να υπερηφανεύεσαι πως έχεις διαβάσει τους μεγαλύτερους συγγραφείς του κόσμου, έστω κι αν απαιτούν από σένα μόλις πέντε λεπτά ανάγνωσης. Πράγμα που σημαίνει ότι σε μία διαδρομή του μετρό, ή στην ουρά της εφορίας, έχεις αποκτήσει έστω και μια μικρή αλλά γόνιμη επαφή με μερικές από τις πιο εκλεκτικές πένες. Μέσα από ιστορίες συναρπαστικές, εγκεφαλικές, στιλιστικά πειραματικές, συγκινητικές, κωμικές, αλληγορικές, παραμυθένιες, κωμικές, που μερικές φορές δεν κρατάνε παραπάνω από μερικές αράδες. Όπως η παρακάτω:

Άρθουρ Σοπενχάουερ:Οι σκαντζόχοιροι: “Μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα, μια παρέα σκαντζόχοιροι στριμώχτηκαν κοντά κοντά για να ζεσταθούν και να μην ξεπαγιάσουν. Όμως με το που άρχισαν να αγκυλώνονται, πάλι απομακρύνθηκαν. Κάθε φορά λοιπόν που είχαν ανάγκη να ζεσταθούν, συνέβαινε το δεύτερο κακό. Έτσι πήγαιναν πίσω μπρος από το ένα βάσανο στο άλλο, μέχρι που βρήκαν μεταξύ των δύο κακών μια λογική απόσταση, από την οποία μπορούσαν να τα αντέξουν. Κι αυτή την απόσταση την ονόμασαν ευγένεια και καλούς τρόπους.”

Μικρές σταγόνες μεγάλης τέχνης, απόλαυσης και επίδειξης στιλ, στον ιδανικό “σύντροφο” σου για να αποκτήσουν νόημα ζωής, οι “νεκρές” σου ώρες της καθημερινότητας. Εκτός κι αν ανήκεις σε αυτούς που στο λεωφορείο προτιμάνε να παίζουν με applications στο smart phone, οπότε μάλλον λάθος στήλη διαβάζεις.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Γνώση”, η μετάφραση είναι του Αντώνη Μπίκου, κι όχι τυχαία, παρά τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του, βρισκεται στην πρώτη δεκάδα των πωλήσεων του τελευταίου δεκαπενθήμερου, στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία.