Στα κάγκελα ο κόσμος του ποδοσφαίρου ήταν το Σάββατο. Βλέπεις είχε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στη Λεωφόρο και όλοι περίμεναν να δουν αν οι «Πράσινοι» θα μπορέσουν να κόψουν τους (όπως όλα δείχνουν και φέτος) πρωταθλητές.

Τελικά έγινε μια ψιλοσουπίτσα ματς (δεν το είδα όλο, αλλά έτσι μου φάνηκε) με τον Ολυμπιακό να κάνει 2 φάσεις σε όλο τον αγώνα, να πετυχαίνει ένα γκολ στο 90φεύγα και να καθαρίζει. Όχι, δεν έχω σκοπό να μείνω στην ανάλυση του ματς (δεν με ενδιαφέρει κιόλας), ούτε αν ήταν καλύτερος ο ΠΑΟ από τους «Κόκκινους» και άλλα τέτοια. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά καλύτερα από μένα.

Εγώ θέλω να πω για την κατάσταση που επικρατούσε έξω από το γήπεδο. Ή για την ακρίβεια για την κατάσταση που… δεν επικρατούσε. Κοίτα να δεις ποια είναι τα δεδομένα του ματς: ήταν ντέρμπι, θα γινόταν στη Λεωφόρο, η οποία Λεωφόρος χωράει (μόλις) 15.000 κόσμο πάνω-κάτω και θα είχε μόνο οπαδούς του Παναθηναϊκού. Ως εδώ καλά. Αυτό που δεν κατάλαβα εγώ είναι γιατί έπρεπε να «κλείσουν» η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Πανόρμου και καμιά 10αρια στενά γύρω από το γήπεδο!
Σε μια πόλη που έχει ελάχιστους κεντρικούς δρόμους. Και με την τροχαία απλά να κάθεται μπροστά στα κλειστά σημεία και να σου λέει ότι δεν μπορείς να περάσεις. Πιο πίσω που γινόταν… πάρτι, έψαχνες τροχονόμο με το κιάλι!

Δηλαδή το Σάββατο απόγευμα προς βράδυ ο μοναδικός δρόμος που «τσούλαγε» (λέμε τώρα γιατί πήγαιναν όλοι σημειωτών) ήταν η Κηφισίας. Κι αν είχες κάνει το λάθος να ανέβεις για δουλειά το Σάββατο για παράδειγμα στο Μαρούσι και είχες κάνει το λάθος κάποτε να μετακομίσεις για παράδειγμα στη Νεάπολη Εξαρχείων, ο γυρισμός θύμιζε κάτι από την Οδύσσεια. Όλο πλησίαζες στον προορισμό σου και ποτέ δεν έφτανες.
Ήθελες στο νερό πάνω από 1,5  ώρα και 2-3 ηρεμιστικά για να τη βγάλεις καθαρή!

Και αναρωτιέμαι. Η διακοπή της κυκλοφορίας έξω και γύρω από το γήπεδο ήταν το μοναδικό σχέδιο που σκέφτηκε κάποιος για να πραγματοποιηθεί το ματς, χωρίς να υπάρχει φόβος για επεισόδια; Αν είναι έτσι, τότε ρε παιδιά ας τα αφήσουμε τα ντέρμπι. Να βγαίνει ο νικητής στο κορώνα-γράμματα, αν είναι για ένα ματς να νεκρώνει η πόλη.

ΥΓ.: Γιατί εκνευρίζομαι; Πέρα ότι έσπασαν τα νεύρα μου στον δρόμο; Επειδή πριν από 2 χρόνια ήμουν για μια δουλειά στη Μαδρίτη και μου λέει ένας φίλος «δεν πάμε να δούμε τη Ρεάλ απόψε;». Όχι σε κάποιο ντέρμπι, με Αθλέτικ Μπιλμπάο έπαιζε και το Μπερναμπέου δεν ήταν γεμάτο – μόνο 55.000 κόσμο είχε!
Ε, ότι χρειάστηκα μόλις 3 λεπτά για να μπω στο γήπεδο, άλλα 4’ για να φύγω όταν τελείωσε το ματς και η ζωή -και η κίνηση- στη πόλη συνεχιζόταν κανονικά, παρά τους 55.000 ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους από το Μπερναμπέου, λέει κάτι.

ΥΓ.1: Btw το να κολλάνε όλα τα αυτοκίνητα σε ένα δρόμο, επειδή η τροχαία έκλεισε όλους τους άλλους, δεν ονομάζεται «κυκλοφοριακές ρυθμίσεις»! Πώς να το κάνουμε τώρα;