Δεν είμαι επιστήμονας, μη σου πω ότι όπως λέει κι η Αλεξάνδρα Τσόλκα έβγαλα το λύκειο με 10,8 επειδή ήμουν σπασικλάκι και μου τη χάρισαν οι καθηγητές. Γι αυτό και έγινα δημοσιογράφος αφού οι περισσότεροι από μας είμαστε αγράμματοι.

Με τις λιγοστές μου όμως γνώσεις και στοιχειώδεις μαθηματικούς υπολογισμούς, πάντα μου φαινόταν παράλογο να πιστεύουμε ότι είμαστε οι μοναδικές νοήμονες υπάρξεις σε ένα σύμπαν απεριόριστο και εκτός κάθε ικανότητας μας να το αντιληφθούμε.

Δεν ξέρω αν έχουμε δει όντως ούφο, ή τον μπούφο του τρελού. Δεν ξέρω επίσης το τι ακριβώς έγινε με την περιβόητη ανατομία του εξωγήινου στο Ρόζγουελ ή αν όντως προσγειώθηκε ο Άρμστρονγκ στη Σελήνη και όλο αυτό δεν ήταν σκηνοθετημένο σε ένα studio.

Oι θεωρίες συνομωσίας όσον αφορά την ύπαρξη εξωγήινης ζωής άπειρες και πολλές φορές «ύποπτα» παραπλανητικές. Γιατί σου λέει ο γνώστης, «αν του πασάρω του πληβίου ένα γελοίο παραμύθι και μετά αποδείξω τη γελοιότητα του ψέματος σιγά μην πιστέψει την αλήθεια».

Παρ’ όλα αυτά  δεν μπορώ να μην μοιραστώ μαζί σας μια υποψία μου. Όταν σκάει ένα χολιγουντιανό σουξέ με «αληθοφανείς» εξηγήσεις σε πακετάκι ιστορία φαντασίας, κάτι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό όσον αφορά την εξοικείωση μας με πράγματα που πρόκειται να δούμε αλλά μπορεί να μην είμαστε έτοιμοι να τα δούμε και πρέπει να προετοιμαστούμε. Απλό παράδειγμα, τα X-Files. O πρώτος αφροαμερικάνος πρόεδρος των Η.Π.Α. που εμφανίστηκε στο σίριαλ «24» όπως και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Η.Π.Α. στο ίδιο σίριαλ. Χίλαρι Κλίντον ετοιμάσου.

Οκ, το παραδέχομαι πως ίσως είμαι λίγο αγγελοκρουσμένος και πως μην είμαι με τόσες ταινίες που έχω δει. Ακόμα και τον γάτο μου τον αποκαλώ Mr Spock. Aλλά μιας και ανέφερα την επερχόμενη προεδρέσα των Η.Π.Α., τη Χίλαρι, μου προκαλούν εντύπωση οι δηλώσεις του συζύγου της. Ο οποίος στην τηλεοπτική εκπομπή «Jimmy Kivel Live» δήλωσε: «Δεν θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη αν κάποια μέρα μας επισκέπτονταν εξωγήινοι. Απλά ελπίζω η επίσκεψη τους να μη θυμίζει την ταινία ‘Independence Day’.  Ή την επίσκεψη της Μόνικα Λουίνσκι στο γραφείο σας κύριε πρόεδρε.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν σε κάθε site στο Ίντερνετ (και μιλάω για καταξιωμένα site κι όχι μπακατέλες) διαβάζω δηλώσεις επιστημόνων που αν μέχρι τώρα τους ρώταγες «υπάρχουν εξωγήινοι;»  σου απαντούσαν «δεν παίρνεις ένα αντιψυχωσικό σε υπόθετο μπας και στανιάρεις»; Τους βλέπω λοιπόν να αλλάζουν εντελώς το παραμύθι. «Υπάρχουν δέκα δισεκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες στον γαλαξία μας. Και οι γαλαξίες πέρα από το δικό μας που μπορούμε να δούμε, πέρα από αυτούς που δεν μπορούμε να δούμε είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια. Κάντε τον πολλαπλασιασμό και δείτε τις πιθανότητες » δηλώνει ο αστροφυσικός Σεθ Σόστακ. Ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Που ξαφνικά (και τυχαία;) γίνανε πάρα πολλοί. Φούρκα ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Λιακόπουλος που χάνουνε τη δουλειά.