Μια πετυχημένη σάλτσα ντομάτας, για το σπίτι του εργένη είναι μείζονος σημασίας θέμα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Είναι μία βάση από την οποία  μπορείς να ξεκινήσεις και να κάνεις αναρίθμητα φαγητά. Από ότι είδους ζυμαρικά θέλεις, με ότι προσθήκη θέλεις (λαχανικών, κρεατικών, ψαρικών) και να έχεις υπέροχες σάλτσες. Στα αυγά σου μπορείς να δώσεις άλλη διάσταση. Να νοστιμέψεις τα ψητά σου με άπειρες εκδοχές σάλτσας  ντομάτας.

Και το κυριότερο προσόν που την κάνει priceless εργαλείο είναι ότι κρατάει στο ψυγείο χαλαρά και άνετα δύο εβδομάδες. Ποιο είναι το μυστικό; Όταν την βάλεις στο τάπερ, αφού έχει κρυώσει καλά, της ρίχνεις  από πάνω λάδι να σκεπαστεί σε όλη την επιφάνεια, έτσι δεν πρόκειται να πάθει τίποτα. Και εννοείται ότι κάνεις αρκετή ποσότητα, δεν χρειάζεται να κάνεις κάθε λίγο αυτή την βαβούρα.    

8 ώριμες ντομάτες pomodori* ή κανονικές

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

8 φύλλα βασιλικού

1 κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη

1 σκελίδα σκόρδο

αλάτι

πιπέρι

Πλένουμε τα pomodori, χαράζουμε με μια ελαφρά μαχαιριά γύρω-γύρω τη φλούδα, τα περνάμε για είκοσι δεύτερα από βραστό νερό, τα κρυώνουμε στη βρύση και τα ξεφλουδίζουμε.

Τα κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε τους σπόρους και το εσωτερικό και κρατάμε την εξωτερική ψίχα κόβοντας την σε μέτρια κομμάτια.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε  το λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι, ζεσταίνουμε να βγάλουν το άρωμά τους και προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε  για 5-6 λεπτά.

Τόσο μαγείρεμα της είναι αρκετό, ιδιαίτερα εάν είναι να την χρησιμοποιήσουμε για περαιτέρω δημιουργία.

Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι εδώ, αλλά το ρεμάλι ο Ντίνος κόντεψε να με στείλει από εγκεφαλικό προ ημερών. Πέτυχε ένα …νέτο που κάνει εξαιρετική σάλτσα ντομάτας και όχι μόνο. Έχει και υπέροχο εσωτερικό κόσμο, δείτε και θα καταλάβετε μόνοι σας. Ωωωχ Παναζία μουουου!

*τα pomodori κάνουν ωραιότερη σάλτσα και υπάρχουν σχεδόν πάντα στη λαϊκή.