Ώρα Ελλάδας…11 αυτή τη φορά. Η Εθνική του Σάντος παίζει τα πάντα όλα (που λέει και μια ψυχή) απόψε στη Φορταλέζα, στον πιο κρίσιμο αγώνα του ομίλου κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού. Διότι ως γνωστόν, οι Ελληνάρες κρατάνε το καλύτερο για το τέλος, δεν θέλουν να ξεμπερδεύουν από την αρχή. Τη γουστάρουν τη θηλειά στο λαιμό.

Οι διεθνείς μας, λοιπόν, πρέπει να κερδίσουν τους πληγωμένους από την οικογενειακή τραγωδία αδελφούς Τουρέ, για να πάρουν την πρόκριση στους “16” καλύτερους του κόσμου, για να γεμίσει πάλι η Ομόνοια οδηγούς με την κόλλα uhu μεταξύ της παλάμης και της κόρνας, ακόμα κι αν πρέπει να επιστρατευθεί η Εφη Σαρρή με εκείνη τη σουξεδάρα “Αφρικανέ-Αφρικανέ”.

Περιμένω να δω μια καλύτερη εθνική, σε σχέση με την Κολομβία και την Ιαπωνία. Τι διάολο, έχει στρώσει λίγο η μηχανή. Θέλω, κατ’ αρχάς, να βάλουμε γκολ και θέλω να πιστέψω τον Φάνη τον Γκέκα που είπε ότι η γκίνια θα σπάσει. Θα συμφωνήσω, για να είμαι ειλικρινής, με τον Νίκο Μαχλά που χαρακτήρισε την αντίπαλό μας «άναρχη», αλλά θα υπενθυμίσω δύο πράγματα: ότι η τρέλα είναι αυτή που καμιά φορά σε βγάζει από τη δύσκολη θέση και ότι το δικό μας συγκρότημα όχι μόνο δεν είναι “τρελό”, αλλά δεν είναι και ό,τι πιο αποτελεσματικό -με όσα μας έχει δείξει μέχρι τώρα- για να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της Ακτής.

Αυτό που θέλω να δω επιπλέον, είναι τα στόπερ να κρατάνε πίσω καλά, γιατί ο Ντρογκμπά δεν θέλει πολύ να σε βάλει στα δίχτυα. Έχει την ορμή του Μπατιστούτα και τη δεινότητα 1000 και βάλε Μητρογκόλ. Επίσης, καλό θα ήταν τα χαφ μας να είναι κάπως δεμένα, να φτιάξουν μια γραμμή κοντά με την άμυνα, ώστε να περιοριστεί ο καλύτερος εν ενεργεία αμυντικός μέσος του πλανήτη, ονόματι Γιάγια Τουρέ. Αυτό, διότι οι δικοί μας τρέχουν σαν… παπούδες και ο Γιάγια την ώρα του αγώνα μάλλον θα πεισμώσει και θα παίξει όσο μπορεί για να αφιερώσει την πρόκριση στον αδικοχαμένο 28χρονο αδελφό του, Ιμπραϊμ.

Α, και καλό θα είναι να βρωμίσει λιγάκι η φανέλα -η δικιά μας- από τον ιδρώτα. Ακόμα και στο αεροδρόμιο να πάει η ομάδα μετά το ματς για το αεροπλάνο της επιστροφής λόγω αποκλεισμού, ας πέσει όρθια. Δε θα πάθει τίποτα, δε θα χτυπήσει πολύ. Ήδη κάτι ομαδούλες όπως το Ιράν, η Γκάνα, η Νιγηρία και τα αμερικανάκια, έχουν καταφέρει βαθιά χτυπήματα στην ελληνική αξιοπρέπεια.

Τα σενάρια της πρόκρισης
Η Ελλάδα, που έχει ένα βαθμό, θα πρέπει πρώτα από όλα να κερδίσει την Ακτή Ελεφαντοστού, αφού σε διαφορετική περίπτωση μένει εκτός Μουντιάλ. Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση απώλειας βαθμών της Ιαπωνίας στο ματς με την Κολομβία, η Ελλάδα είναι στην επόμενη φάση.
Αντίθετα, αν οι Ασιάτες επικρατήσουν της Κολομβίας, τα δεδομένα αλλάζουν. Επειδή έχουμε -3 στη διαφορά γκολ, ενώ η Ιαπωνία -1, με τους Ασιάτες να έχουν και καλύτερη επίθεση, θα πρέπει η νίκη κόντρα στην Ακτή να είναι μεγάλη σε έκταση, με 3 γκολ περισσότερα από αυτή της Ιαπωνίας κόντρα στην Κολομβία.