Σίγουρα όλοι θυμόμαστε τον Yuri Gagarin, τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο διάστημα και τον Neil Armstrong, τον πρώτο που πάτησε στη Σελήνη. Μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας. Αλλά πριν από τους δύο πασίγνωστους κοσμοναύτες, ήταν μια άλλη ψυχή που είχε θυσιαστεί στην μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος.

Γιατί ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, ήταν ένα σκυλάκι. Στις 3 Νοεμβρίου του 1957, η Laika ως επιβάτης του Σπούτνικ 2, κατέκτησε το διάστημα και γράφτηκε στην ιστορία. Μόνο που αυτό ήταν το τελευταίο της ταξίδι και δεν επέστρεψε ως ηρωίδα στη Γη.

Βλέπεις στην προσπάθειά της η Σοβιετική Ένωση να προλάβει τις ΗΠΑ σε αυτό τον «αγώνα», αποφάσισε να στείλει ένα αδέσποτο ως πειραματόζωο στο διάστημα. Η Laika πέρασε μια μικρή εκπαίδευση, προκειμένου να αντέχει σε περιορισμένους χώρους και στις 3 Νοεμβρίου ήρθε η μεγάλη της στιγμή.

Βέβαια από την αρχή ήταν καταδικασμένη. Σε αυτή τη μάχη ανάμεσα σε ΕΣΣΔ και ΗΠΑ οι Σοβιετικοί επιστήμονες δεν είχαν προλάβει να σχεδιάσουν τον Σπούτνικ και για ασφαλή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Ο στόχος ήταν να ζήσει η Laika 10 μέρες, αλλά τελικά τα κατάφερε μόλις για 7 ώρες, καθώς μια βλάβη στον θάλαμο εκτόξευσε τη θερμοκρασία στους 40 βαθμούς Κελσίου. Ένα άδοξο (και άδικο) τέλος για τον πρώτο κατακτητή του διαστήματος.