Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα, στα Προσφυγικά. Δίπλα στα Γύφτικα και στα Εργατικά, τρεις μικρές συνοικίες στην άκρη της πόλης. Με τους δικούς τους κώδικες για τα αγοράκια και τις δικές τους κοινωνικές εντολές. Δεν κλωτσάμε κάτω απ’ τη μέση, δεν κατουράμε στον κήπο του γείτονα, δεν βρίζουμε τους γονείς μας και άλλα πολλά, τα περισσότερα τα έχω ξεχάσει. Ένα, πάντως, δεν το λησμόνησα ποτέ. Δεν βαράμε τις γυναίκες! Όχι δεν βαράμε τις γυναίκες όταν και αν και ίσως και ως εκ τούτου και δια ταύτα. Δεν βαράμε τις γυναίκες, τελεία.

Το ξαναθυμήθηκα αυτό το τελευταίο, με αφορμή το χθεσινό μπουνίδι ΜΑΤατζή με θύμα μια απολυμένη καθαρίστρια του Υπουργείου Οικονομικών. Εκεί που σπρώχνουν οι συγκεντρωμένες καθαρίστριες από τη μία και σπρώχνουν τα ΜΑΤ από την άλλη και βγάζει έτσι το χέρι πάνω απ’ την ασπίδα ο ΜΑΤατζής και την κοπανάει στο κεφάλι την απολυμένη. Κουτοπόνηρα εντελώς, λες και ζει στις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα και δεν υπάρχουν κινητά τηλέφωνα να απαθανατίσουν την πράξη του. Την απαθανάτισαν βεβαίως κι έγινε viral στο δίκτυο και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

Δικαίως λέω εγώ, δικαίως χωρίς καμιά δικαιολογία. Γιατί γυναίκα δεν βαράς, όσο και να (υποτίθεται ότι) είσαι σε δύσκολη θέση. Δεν το σηκώνεις το κουλό σου και, ακόμη περισσότερο, δεν το παίζεις άσχετος και τύπου “ρε συ, από που ήρθε αυτό;”. Στο κάτω κάτω της γραφής εκπαιδευμένος είσαι να αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις. Άσε που στα δύσκολα, στα πολύ δύσκολα, τίποτα δεν θα πάθεις γιατί θα ρίξεις δακρυγόνα. Άρα ποιος ο λόγος να την κοπανήσεις την άλλη; Επειδή δεν σου αρέσει η φάτσα της ή μήπως σε ενόχλησε η φρασεολογία της η αριστερή; Συγγνώμη, αλλά όπως είπα και πιο πάνω, δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Και τι θα κάνεις, θα με ρωτήσει εκείνος ο συμμαθητής που πάντοτε κρεμόταν από τα παντελόνια του μπαμπά του. Θα κάτσεις να τις φας, απαντώ! Να εισπράξεις καμιά επικίνδυνη κλωτσιά κάτω από τη μέση αποκλείεται, γι’ αυτό σου την έδωσε την ασπίδα ο Έλληνας φορολογούμενος. Να σε χτυπήσει η καθαρίστρια στο κράνος, θα κάνει μαντάρα τα δάχτυλά της κι εσύ τίποτα δεν θα καταλάβεις. Σήκωσε λοιπόν το χεράκι σου λίγο ψηλότερα να μη φας καμιά ανάποδη στη μυτούλα τη γαλλική και είσαι κύριος. Κι άσε την να σε δέρνει. Γιατί είσαι άντρας, δεν είσαι ξεφτίλας. Και τις γυναίκες δεν τις βαράς ποτέ.