Το τεύχος Ιουνίου του NEWPOSTER κυκλοφόρησε.

Κατεβάστε το NEWPOSTER ΕΔΩ
 

«Μικρά Αγγλία», μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, από τις εκδόσεις «Καστανιώτης»

Μια ιστορία για την ναυτική χώρα, πίσω στο χρόνο, που οι άνδρες ταξίδευαν και ζούσαν παράλληλες ζωές, ενώ πίσω γυναίκες – μάνες και πατέρες μαζί, συνέχιζαν να υπάρχουν εις το όνομα του καθήκοντος. Άνδρος. Γυναίκες και παιδιά στους γιαλούς «από τα τζενεραλάδικα και τα υπερωκεάνια στη χρυσαφένια αμμουδιά του Νειμποριού και στις ασκήσεις μελαγχολίας μιας παρέας κοριτσιών, από ένα ντοματοπίλαφο στο Μπουένος Άιρες στις πιστές λαρδομούνες που κρέμονται από το στόμα της Μούραινας κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στη Ρίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους του απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές» σημειώνει η συγγραφέας, στο βιβλίο της που έκανε άλλη μια ζωή πωλήσεων χάρη στην κινηματογραφική του μεταφορά απ τον Παντελή Βούλγαρη.

 

«Μεγάλοι συγγραφείς γράφουν τις πιο μικρές ιστορίες του κόσμου», μια ανθολογία μικρών κειμένων των μεγάλων συγγραφέων από τις εκδόσεις «Γνώση».

140 πολύ σύντομες ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο, μικρά αλλά κοφτερά και αστραφτερά διαμάντια, σπουδαίων συγγραφέων όπως των Άντον Τσέχοφ, Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Σόμερσετ Μωμ, Φραντς Κάφκα, Κουρτ Τουχόλσκι, Φρίντριχ Ντύρενματ, Πατρίτσια Χάισμιθ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Τζων Ίρβινγκ και άλλοι. Υπέροχες ιδέες, πραγματικότητες, φαντασίες που γίνονται λέξεις, σα παραμύθια για μεγάλους, ιδανικά να διαβάσεις, ένα, ολόκληρο, με αρχή, μέση και τέλος πριν πας ύπνο…

 

«Άπαντα τα πεζά» του Χόρχε Λουίς Μπόρχες από τις εκδόσεις «Πατάκης»

Τα Άπαντα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ενός πανανθρώπινου συγγραφέα που σημάδεψε με τον λόγο του τον 20ο αιώνα, είναι το βύθισμα στην ανθρώπινη ύπαρξη, στο απατηλό του φυσικού κόσµου και της ύλης, η αυθυπαρξία της σκέψης, οι δυνατότητες που δεν τελειώνουν ποτέ, η ύπαρξη του σύμπαντος όλου μέσα στο ελάχιστο, η βεβαιότητα πως αθώο θύμα δεν υπάρχει, η πραγματικότητα μας, σαν παράλληλο όνειρο μια υπνωτικής, άλλης αλήθειας, ο κόσμος μας να χωρά στο μυαλό και στην πραγματικότητα μια άλλης ανθρώπινης ψυχής, νοημοσύνης πένας. Στον κόσμο που έπλασε ένας σπουδαίος συγγραφέας. Εδώ υπάρχουν τα: Παγκόσμια ιστορία της ατιμίας, Ιστορία της Αιωνιότητας, Μυθοπλασίες, Το Άλεφ.

 

«Το αόρατο ρήγμα – Θεσμοί και συμπεριφορές στην ελληνική οικονομία» από τον Αρίστο Σ. Δοξιάδη και τις εκδόσεις «Ίκαρος»

Όχι θεωρία, αλλά πώς λειτουργεί η ελληνική οικονομία στην πράξη; Σε τι διαφέρει από άλλες δυτικές οικονομίες; Με ποιές δυνάμεις και ποιές πρακτικές μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση; Οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στους αριθμούς της μακροοικονομίας, ούτε σε απλοϊκές αφηγήσεις για ολιγάρχες, τοκογλύφους, συνδικαλιστές και αργόμισθους αλλά στα σχέδια των οικογενειών, στο μέγεθος των επιχειρήσεων, στον τρόπο που παράγουμε, στην οργάνωση του κράτους, στις λεπτομέρειες των νόμων, στα κίνητρα των πολιτικών. Οι θεσμοί, είτε επίσημοι είτε άτυποι, και οι καθημερινές συμπεριφορές, διαμόρφωσαν την οικονομία που κατέρρευσε το 2009, και αυτά θα διαμορφώσουν την οικονομία που αναδύεται. Το βιβλίο, με απλότητα και όχι δύστροπα, περιγράφει τι σημαίνει η μετάβαση από την στρεβλή ευμάρεια της μεταπολίτευσης σε μια παραγωγική και εξωστρεφή ανάπτυξη.

 

 

«Η σεισάχθεια δανείων και καταθέσεων», πολιτική και οικονομία από τον Κώστα Κόλμερ και τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα Λιβάνη»

Είναι πρόσφατη κυκλοφορία αλλά πολύ δυναμική σε πώλησης μιας και δείχνει το θέμα οικονομία να ενδιαφέρει τους Έλληνες αναγνώστες, όσο και οι ιστορίες που σε κάνουν να ξεχνιέσαι. Εδώ εξετάζεται η πραγτικότητα πως παρά τα τρία «διασωστικά προγράμματα» της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το δημόσιον χρέος παραμένει υψηλό και μάλιστα αυξήθηκε στα 340 δισ. ευρώ στα τέλη του 2013. Το ποσό είναι αδύνατον να πληρωθεί από μία φθίνουσα οικονομία, όπως η δική μας. Το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδος μπορεί να επιλυθεί από μία κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με ευρεία συμμετοχή των κομμάτων, όπως θα συστήσουν οι «εταίροι» της Ελλάδος στην ευρωζώνη; Μία τελείως νέα και ακομμάτιστος κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα με την επάνοδο στο εθνικό νόμισμα και στην εγχώριο νομισματοπιστωτική πολιτική μέχρι τα τέλη του 2014; Ο δημοσιογράφος Κώστας Κόλμερ έχει άποψη, επιχειρηματολογία, θέση.