Μια σειρά από μικροπράγματα που κάνεις ή δεν κάνεις στην καθημερινότητά σου μπορούν να σε εξοντώσουν τόσο ψυχολογικά όσο και από πλευράς φυσικής κατάστασης. Μας τα αποκαλύπτει το Time, παραθέτοντας μάλιστα και μια σειρά από επιστημονικές εξηγήσεις για κάθε έναν από αυτά. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα αναλυτικά.

  • Το να αποφεύγεις την καθημερινή σου άσκηση με το πρόσχημα ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις ενέργεια, δεν λειτουργεί. Η καθημερινή άσκηση, έστω και ήπιας μορφής βελτιώνει το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα το σκεφτείς διπλά και τριπλά να εξασκηθείς, άσε τις δικαιολογίες και βγες έξω έστω και για έναν περίπατο.
  • Δεν πίνεις αρκετό νερό. Κάτι που κάνει περισσότερο παχύρευστο το αίμα σου. Μην πέσεις λοιπόν κάτω από κατανάλωση 2 λίτρων την ημέρα.
  • Είσαι τελειομανής. Και αυτό σε κάνει να εργάζεσαι σκληρότερα και περισσότερο από όσο απαιτείται. Μη θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους και ξεκίνα να βάζεις χρονικά περιθώρια σε όποια δουλειά κι αν έχεις να κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Στάματα να είσαι καταστροφολάγνος. Αν σε φωνάξει το αφεντικό σου στο γραφείο, δεν χρειάζεται να εικάζεις ότι θα σε απολύσει. Και αν αποφασίσεις να βγεις μια βόλτα με το αραχνιασμένο σου ποδήλατο, μη σκέφτεσαι επίμονα ότι ενδέχεται να μπλεχτείς σε ατύχημα. Το περιττό άγχος μπορεί να σε παραλύσει.

  • Δεν τρως πρωινό. Το κάνεις εσύ, το κάνω κι εγώ. Μην αρχίσουμε να ξαναλέμε τώρα για τη σπουδαιότητα του πρώτου γεύματος της ημέρας. Σαν να ξεκινάς να πας με το αμάξι σου στη Λάρισα με 10 ευρώ βενζίνη στο ντεπόζιτο…
  • Λατρεύεις το junk food. Δεν το λατρεύει, όμως, ο οργανισμός σου και στο φωνάζει κατά τη διάρκεια των ημερών εκείνων που νιώθεις αδικαιολόγητα εξαντλημένος.
  • Δεν μπορείς να πεις όχι. Κάτι που στο μυαλό σου φαντάζει ως ο ιδανικός τρόπος για να ευχαριστήσεις τους άλλους, αλλά στο σώμα σου δημιουργεί επιπλοκές εξαιτίας της περισσότερης ενέργειας που απαιτεί από αυτό η διαθεσιμότητά σου.
  • Έχεις ακατάστατο γραφείο. Προτού αναρωτηθείς τι σχέση έχει αυτό με την κούρασή σου, μάθε πως ο κακός χαμός και η ακαταστασία, σου αποσπούν τη προσοχή και τη συγκέντρωση και εμμέσως σου δυσκολεύουν την διεκπεραίωση απλών καθημερινών εργασιών.
  • Δουλεύεις ενώ βρίσκεσαι σε διακοπές. Δεν χρειάζεται επεξήγηση, μονάχα μια παράκληση: το νου σου μη πέσεις στην ίδια λούμπα τώρα που έφτασε το καλοκαιράκι.
  • Τσεκάρεις τα e-mail σου στο κρεβάτι. Οκ, μπορεί και να είσαι και στο Facebook. Μικρή σημασία έχει. Το θέμα είναι ότι η αναμμένη οθόνη του κινητού σου, του tablet, του laptop απορρυθμίζουν τον οργανισμό σου. Απόφυγέ τα τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν ξαπλώσεις.