Αγανάκτηση… Θυμός… Θλίψη… Όλα τους αποτυπωμένα σε τοίχους. Ούτε τρεμάμενη φωνή, ούτε χειρονομίες. Εικόνες μόνο. Εικόνες συνοδευόμενες από λίγες λέξεις. Σκληρές κι αυτές όπως κι η πραγματικότητα που περιβάλλει τους δημιουργούς τους.

Οι γκραφιτάδες «επαναστατούν» σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και στρέφονται ενάντια στην κρίση και την εξαθλίωση που γνωρίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Με όπλα τους το σπρέι και τη διάθεση για δημιουργία, οι καλλιτέχνες του δρόμου πιάνουν την ευκαιρία από τα μαλλιά και συμμετέχουν στο δεύτερο ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνει η Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν πάνω σε όψεις τριάντα κτιρίων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Η Νίκαια, ο Ταύρος και η περιοχή του Ρέντη, θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο καμβά για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.

 

 

Το μήνυμα του φεστιβάλ; «Κρίση; Ποια κρίση;» Ένας από τους αντιπροέδρους κοσμήτορες της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, αναφέρει χαρακτηριστικά σε γαλλικό μέσο:

«Επιδιώκουμε να προκαλέσουμε αντιδράσεις. Η τέχνη δεν είναι πλέον μόνο για λίγους, βγαίνει στο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια έκρηξη των γκράφιτι ως μια μορφή διαμαρτυρίας. Οι νέοι άνθρωποι ήθελαν να εκφράσουν τις απόψεις τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και το street art είναι το ιδανικό όχημα.»

Τα συνθήματα στους τοίχους, πολλά. Κάποια από αυτά έχουν θετικό μήνυμα. Η ελπίδα, εξάλλου, συνεχίζει να ρέει στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση κάτω ακόμη και από τις χειρότερες των συνθηκών… Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες γκράφιτι που κοσμούν ήδη τους τοίχους της Αθήνας.

«Χρειάζομαι φαγητό κι όχι ποδόσφαιρο»

 

 

«Θάνατος στο Ευρώ»

 

 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, την οποία στηρίζουν οι πρεσβείες της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Ελβετίας, θα ρίξει αυλαία στο τέλος Ιουνίου.