Ντέρμπι τη Κυριακή 2/3 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, και όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα είναι καρφωμένη στις οθόνες της.

Η μάχη μεταξύ των δύο ομάδων ξεκινά από τα βάθη του… 20ου αιώνα και από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, Αθηναίοι και Πειραιώτες είχαν πολλά περισσότερα να χωρίσουν από το τελικό αποτέλεσμα.

Ήταν ουσιαστικά ο πόλεμος δύο κόσμων. Οι αριστοκράτες πρωτευουσιάνοι απέναντι στους λιμενεργάτες και τα πιο λαϊκά στρώματα. Τα υπόλοιπα είναι ευκόλως εννοούμενα και λίγο-πολύ γνωστά.

Το provocateur πατάει on στο dvd, γυρίζει το χρόνο πίσω και επιλέγει δέκα μεγάλους αγώνες με σκορ που αξίζει σε κάθε ποδοσφαιρόφιλο: μεγάλο.

Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τα. Από τις αρχές του μακρινού, πια, ’80 έως σήμερα.

1982-1983, Καραϊσκάκη: 4-0 στην παράταση

Ιστορική νίκη του Ολυμπιακού επί του αιώνιου με το επιβλητικό 4-0 για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος. Το πρώτο ματς έληξε στη Λεωφόρο με 1-0 υπέρ του Παναθηναϊκού, αλλά η ρεβάνς εξελίχθηκε σε πάρτι για τον Ολυμπιακό.

 

1985-1986, ΟΑΚΑ: 4-0

Ιστορική και μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό. Σε ένα ματς-μονόλογο και παρωδία για την ομάδα του «καπετάνιου», ο Δημήτρης Σαραβάκος και η παρέα του έκαναν κυριολεκτικά πλάκα στον ανύπαρκτο στο γήπεδο Ολυμπιακό. Βλάχος, Χρήστος Δημόπουλος και Σαραβάκος (2) τα γκολ και «πράσινη» η κούπα.

 

1987-1988, ΟΑΚΑ: 1-4

Η κακή μέρα φάνηκε από την αρχή. Αυτή τη φορά οι «αιώνιοι» έδωσαν ραντεβού για το πρωτάθλημα. Το ξεκίνημα έγινε με… αυτογκόλ ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή, του Πέτρου Μίχου, μόλις στο 13’. Ο Ζελελίδης ισοφάρισε στο 22’ και μετά ξέσπασε η καταιγίδα. Βλάχος στο 42’, Σαραβάκος στο 46’ και ξανά στο 88’ Βλάχος.

 

1991-1992, ΟΑΚΑ: 3-0

Αντιμέτωποι για το πρωτάθλημα πάλι, οι «αιώνιοι» βγαίνουν στην αρένα του Ολυμπιακού Σταδίου και ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός «κατασπαράσσει» τον ανήμπορο να αντιδράσει σε εκείνο το ματς Ολυμπιακό, που δέχτηκε γρήγορα γκολ, στο 18’, από τον Σπύρο Μαραγκό. Τη συνέχεια θα γράψουν οι Σαραβάκος (29’) και Βαζέχα (78’).

 

1992-1993, Καραϊσκάκη: 2-3

Η μεγάλη πρόκριση, στο κύπελλο, μέσα στο Καραϊσκάκη. Ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός ανέτρεψε το εις βάρος του 1-2 του πρώτου παιχνιδιού και με μια τεράστια νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη έφτασε στη συνέχεια στην κατάκτηση του νταμπλ. Στο τελευταίο λεπτό ο Βάντσικ απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Αλεξανδρής.

 

1998-1999, ΟΑΚΑ: 2-4

Θρίαμβος του Ολυμπιακού επί του «αιώνιου» αντιπάλου, ο οποίος έβαλε δύο γρήγορα γκολ και πίστεψε ότι θα πάρει το ματς. Στο δεύτερο ημίχρονο οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν πλάκα, με αποκορύφωμα τη γκολάρα του Καραπιάλη.

https://www.youtube.com/watch?v=-r0jQbDYdgA

 

2000-2001, Λεωφόρος: 1-4

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές νίκες των Πειραιωτών κόντρα στον Παναθηναϊκό είναι αναμφισβήτητα το θρυλικό 1-4 στην Λεωφόρο στις 21 Μαρτίου 2001 με τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό του Γεωργάτου. Το ματς ήταν στο πλαίσιο του κυπέλλου.

 

2002-2003, Ριζούπολη: 3-0

Ιστορικό παιχνίδι στη Ριζούπολη με τον Ολυμπιακό γηπεδούχο να κατοχυρώνει τον έβδομο συνεχόμενο τίτλο. Βέβαια το ματς θα «μείνει» για την ατμόσφαιρα στο γήπεδο, για την ένταση και τα… παρατράγουδα πριν και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης στις κερκίδες.

 

2003-2004, Νέα Σμύρνη: 3-1

Λίγες μέρες μετά το περίφημο ματς πρωταθλήματος στη Λεωφόρο (2-2), όπου ο Τζιοβάνι αποβλήθηκε και ο Ολυμπιακός φώναζε για τη διαιτησία του Δούρου, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Παπαδόπουλο, έχασε ευκαιρίες, ισοφαρίστηκε από τον Τζιοβάνι, αλλά στο καπάκι έβαλε δύο γκολ με τον Κωνσταντίνου και κέρδισε το Κύπελλο.

 

2007-2008, Καραϊσκάκη 4-0

Ένα γκολ για όσκαρ σημειώνει ο Λιονέλ Νούνιες σφραγίζοντας τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στον δρόμο για το Κύπελλο και την κατάκτηση του νταμπλ εκείνης της χρονιάς. Οι «ερυθρόλευκοι» τρεις ημέρες νωρίτερα έχει φέρει ισοπαλία με τον αιώνιο αντίπαλό τους για το πρωτάθλημα, αλλά στο ματς αυτό είναι καταιγιστικοί και βάζουν το κερασάκι στην τούρτα με το τέρμα του Αργεντινού για χάιλαιτ με γυριστό από την γωνία της περιοχής, μετά από κούρσα του Τάσου Πάντου.