Καλοκαίρι, το φεγγάρι να καίει και μυρωδιές Τέχνης να κατακλύζουν τις αισθήσεις. Φεστιβάλ Αθηνών, Επίδαυρος, ξένες αφίξεις, περιοδείες ανά την Ελλάδα και ηθοποιοί σε έναν οργασμό δημιουργίας. Οι παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού έχουν ήδη ανακοινωθεί και συμπεριληφθεί στις προτιμήσεις του θεατρόφιλου κοινού. Πάμε να τις δούμε.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ αποτελεί την καλοκαιρινή ανάσα που περιμένουμε. Πρόκειται για τον κορυφαίο ελληνικό θεσμό που αφορά στις Τέχνες και κάθε χρόνο περιλαμβάνει πλούσια, διδακτικά θεάματα με τη συμμετοχή όλης της «dream team» των Ελλήνων ηθοποιών. Οι παραστάσεις που έχουν συμπεριληφθεί φέτος στο πρόγραμμά του, αφορούν στο σύνολό τους αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, και έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου:

– «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του πολλά υποσχόμενου νέου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά και έναν νεανικό θίασο ηθοποιών. (5 Ιουλίου)

– «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο Έκτορα Λυγίζου. Μεταξύ των ηθοποιών θα δούμε και τις Στεφανία Γουλιώτη και Άννα Μάσχα. (12 Ιουλίου)


– «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή με πρωταγωνιστές τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και Αιμίλιο Χειλάκη σε παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας (18-19 Ιουλίου)


– «Πέρσες» του Αισχύλου. Ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά έργα του μεγάλου τραγικού ποιητή σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. (15-16 Αυγούστου)


– «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου και τον Άρη Σερβετάλη σε έναν από τους βασικούς ρόλους του πιο αινιγματικού έργου του μεγάλου τραγικού ποιητή. (8-9 Αυγούστου)

– «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη με την Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο της πρωταγωνίστριας και σκηνοθέτιδος. Σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. (25-26 Ιουλίου)


– «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Γιάννη Ζουγανέλη. Σε παραγωγή του Εθνικού θεάτρου. (1-2 Αυγούστου)

– «Μανιφέστο του Πολέμου (Μέρος Α΄), μια παράσταση της Ρούλας Πατεράκη βασισμένη στα έργα του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο με τη συμμετοχή του Δημήτρη Λιγνάδη. (25-26 Ιουλίου στη Μικρή Επίδαυρο)

 

Στον Πολυχώρο Τέχνης «Πειραιώς 260»:

– «Αβελάρδος και Ελοΐζα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού (1-2 Ιουνίου)

– «Μετατόπιση προς το ερυθρό» του Γιάννη Μαυριτσάκη (6-7 Ιουλίου)

– «Ιδομενέας» του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου (20-22 Ιουλίου)

 -«Το ατλαζένιο γοβάκι» του Πωλ Κλωντέλ με την υποστήριξη του γαλλικού ινστιτούτου (30-31 Ιουλίου

– «Η Γη της Καλοσύνης» της Γλυκερίας Μπασδέκη σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο (1-5 Ιουνίου)

– «Οι ληστές» του Φρήντριχ Σίλλερ σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη (η πρώτη της σκηνοθεσία για το Φεστιβάλ Αθηνών). (9-12 Ιουλίου)

– «Η μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση παρουσιάζεται στο θέατρο από τον εγγονό του συγγραφέα, Δημήτρη Τάρλοου. (14-17 Ιουλίου)

– «Ματωμένος Γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου (23-24 Ιουλίου)

 

Στο «θέατρο Πόρτα»:

– H «Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκη με την σπουδαία Ξένια Καλογεροπούλου σε έναν από τους βασικούς ρόλους. (24&25, 27-30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου)

 

Στο «Ηρώδειο»: 

– «Tα Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία και μετάφραση Γιάννη Μπέζου. Μαζί του επί σκηνής η Ναταλία Τσαλίκη και ο Χρήστος Λούλης. (27-28 Ιουνίου)

 

KAΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

Παραστάσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον των θεατών τον προηγούμενο χειμώνα και θα παρουσιασθούν το φετινό καλοκαίρι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και άλλες που ξεκινούν τώρα το ταξίδι τους στο φιλοθεάμων κοινό της επαρχίας. Στην πλειονότητά τους κωμωδίες, σύγχρονες και αρχαίες, για το γέλιο που έχουμε ανάγκη σήμερα.

– «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου με τη Μαρία Καβογιάννη σε παραγωγή Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα με πιθανότερη ημερομηνία την 30η Ιουνίου και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

– «Παρωδία της Ηλέκτρας» του Αλέξη Καλλίτση και στον ομώνυμο ρόλο τον Πέτρο Φιλιππίδη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Ιουλίου και θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

– «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη με τον Γιώργο Κιμούλη να υπογράφει τη σκηνοθεσία σε παραγωγή του θεάτρου Ακροπόλ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Γιώργος Κιμούλης και ο Δημήτρης Πιατάς. Η αριστοφανική κωμωδία θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή μιας πλειάδας ταλαντούχων ηθοποιών.

– «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε»: Aστυνομική κωμωδία σε διασκευή – σκηνοθεσία Ρέππα – Παπαθανασίου με την Κάτια Δανδουλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και αξιόλογους ηθοποιούς να την πλαισιώνουν. Η παράσταση θα περιοδεύσει τον Ιούνιο στην Κύπρο και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

– «Τρωάδες» του Ευριπίδη. Μια διαχρονική τραγωδία απόγνωσης σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με τη Φιλαρέτη Κομνηνού στον ρόλο της Εκάβης. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 30 Ιουνίου στην Αθήνα και θα συνεχιστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

– «Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη» ξεκινούν την περιοδεία τους από τις 27 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου και θα συνεχίσουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μία κωμωδία καταστάσεων με την υπογραφή του ταλαντούχου Αλέξανδρου Ρήγα.

– «Κάψε το Σενάριο». Θα περιοδεύσουν από τις 13 Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Την παράσταση που θα περιλαμβάνει σκετς και αυτοσχέδιες μιμήσεις, θα πλαισιώσουν όλοι οι παλιοί συντελεστές της, πλην της Ιωάννας Τριανταφυλλίδου.



– «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» με την υπογραφή των Ρέππα – Παπαθανασίου. Μία από τις μακροβιότερες κωμωδίες των τελευταίων ετών θα περιοδεύσει (ξανά) ανά την Ελλάδα.

– «Δείπνο με Φίλους».Ένα σύγχρονο, αστείο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Ντόναλντ Μάργκιουλι ξεκινά το καλοκαίρι την περιοδεία της με τον σπουδαίο Γρηγόρη Βαλτινό σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο καλοκαιρινός χάρτης της Αθήνας έχει διαμορφωθεί ήδη με θεατρικές παραγωγές που φέρουν την υπογραφή σπουδαίων σκηνοθετών και έμπειρων πρωταγωνιστών. Για το ανέβασμα των παραστάσεων του καλοκαιριού έχουν επιλεχθεί εξωτερικοί χώροι, προκειμένου ένα αεράκι να χαϊδεύει γλυκά την καλλιτεχνική διάθεση των θεατών.

–  «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη με την Κατερίνα Λέχου και τον Τάσο Ιορδανίδη στους πρωταγωνιστικούς, σε μουσική σύνθεση του εμπνευστικού Θάνου Μικρούτσικου. Η ρομαντική κωμωδία θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Ιουνίου στο αίθριο του Ελληνικού κόσμου.

–  «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», η αγαπημένη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου και Νίκου Τσιφόρου θα παιχτεί στο θέατρο Λαμπέτη με την σκηνοθετική υπογραφή του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, σε διασκευή Θοδωρή Πετρόπουλου και παραγωγή Τάσου Παπανδρέου.

 

ΗΧΗΡΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Σπουδαία ονόματα της διεθνούς θεατρικής σκηνής θα κάνουν ένα σύντομο πέρασμα από ελληνικούς χώρους Τέχνης, παρουσιάζοντας το έργο τους και ερχόμενοι σε άμεση επαφή με το ελληνικό στοιχείο.

– Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες Γαλλίδες ηθοποιούς θα πρωταγωνιστήσει στις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβώ σε σκηνοθεσία Λυκ Μποντύ. Στο πλευρό της καταξιωμένης πρωταγωνίστριας θα βρεθεί ο γνωστός και από τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο, Louis Garell. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου.

– Η ταλαντούχα κόρη της Ίνγκριντ Μπέργκμαν και του Ρομπέρτο Ροσελίνι, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, έρχεται για να ερμηνεύσει από τη θεατρική σκηνή ένα «οικολογικό πορνό για τη σεξουαλική ζωή των ζώων». Τον γεμάτο χιούμορ μονόλογό της θα σκηνοθετήσει ο Ζακ Κλοντ Καρριέρ. Η παράσταση θα παρουσιασθεί στην Πειραιώς 260, από 24 ως 26 Ιουνίου.