Ο φίλος μου ο Απόστολος, Πολυτεχνίτης στις σπουδές , και μάλιστα από τους καλούς, είναι ένας άνθρωπος έγκυρος. Και εξηγούμαι. Με ότι ασχολείται, είτε σε επιστημονικό επίπεδο είτε σε πρακτικό, έχει εξετάσει και έχει ενημερωθεί για όλες τις δυνατές εκδοχές και διαστάσεις του θέματος.

Αναρωτιόμουν καιρό τώρα αν το μαγείρεμα στα μικροκύματα είναι αθώο ή όχι. Προχθές που βρεθήκαμε θυμήθηκα την απορία μου και το ερώτημα ετέθη.

Ο προσωπικός μου λοιπόν γκουρού απεφάνθη. Αθώος ο κατηγορούμενος. Όσο αθώα βέβαια μπορεί να είναι η όποια ακτινοβολία του υπολογιστή, της τηλεόρασης, του κινητού ή όποιας άλλης συσκευής.

Σε με μια προσπάθεια μεταφοράς της επιστημονικής απάντησης που μου έδωσε, η εξήγηση είναι η ακόλουθη. Στα μόρια του νερού (στα 2 μόρια Η και στο ένα μόριο Ο) από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλείται ταλάντωση των μορίων η οποία από την μεταξύ τους τριβή παράγει θερμότητα. Η θερμότητα αυτή μεταφέρεται και στα γειτονικά μόρια και έτσι το φαγητό ζεσταίνεται.

Ευκαιρίας δοθείσης, ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μια συνταγή μαγειρεμένη αποκλειστικά στα μικροκύματα και την παραθέτω προς εμπέδωση της διαδικασίας που ακολουθείται για να μαγειρέψεις με αυτό τον τρόπο. Το μαγείρεμα είναι τα αγαπημένα τοις πάσι, μακαρόνια με κιμά.

Τώρα άμα θες εσύ πες τα spaghetti Bolognese:

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, κομμένο σε μέγεθος μπιζελιού κομμάτια
  • 300 γρ. βοδινό κιμά
  • 1 x 400gr. συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 50ml βραστό νερό
  • 1  κύβο ζωμό βοδινό
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή (προαιρετικά)
  • μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
  • 300γρ. spaghetti
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ κατάλληλο για μικροκύματα βάλτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τον κιμά, αφού με ένα πιρούνι τον έχετε σπάσει τελείως. Ανακατέψτε τα υλικά καλά. Σκεπάστε με το καπάκι των μικροκυμάτων, βάλτε σε πλήρη ισχύ το φούρνο και μαγειρέψτε για 3 λεπτά.

Βγάλτε το μπωλ, ξεσκεπάστε και ανακατέψτε καλά σπάζοντας τυχόν σβόλους του κιμά. Σκεπάστε πάλι με το καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 3 λεπτά.

Σε ένα άλλο μπωλάκι ομογενοποιείτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες , τον κύβο βοδινού ,τα 50 ml του βραστού νερού και τα γυρίζετε στο μπωλ του φούρνου ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα. Μαγειρεύετε για 7 και στη συνέχεια 10 λεπτά αφού ενδιαμέσως έχετε ανακατέψει με την κουτάλα. Βγάζετε το μπωλ από το φούρνου και αφήνετε τον κιμά στην άκρη να σταθεί.

Σπάστε τα spaghetti στα τρία, προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε τα να λαδωθούν καλά. Βάλτε τα σε ευρύχωρο μπωλ για μικροκύματα, περιχύνετε με καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά, ανακατέψτε, σκεπάστε με το καπάκι και μαγειρέψτε για 4 λεπτά και άλλα 4 λεπτά ανακατεύοντας ενδιαμέσως. Τσεκάρουμε και εάν δεν όσο μαγειρεμένα τα θέλουμε βράζουμε για δύο ακόμα λεπτά.

Στραγγίζετε και σερβίρετε με την σάλτσα Bolognese!

Μπορεί να φαίνετε από πρώτη ματιά λίγο περίπλοκο το έργο. Αν όμως την πρώτη φορά δώσεις λίγο προσοχή, το συστηματάκι προσφέρει μεγάλη ευκολία και οικονομία χρόνου. Είναι τσεκαρισμένο αυτό. Doctor Αποστόλης speaking!!!     

Πηγή συνταγής: BBC