Έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης στην ιστορία της αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης. Το fanbase της διευρύνεται κι εξαπλώνεται σαν… ιός από σεζόν σε σεζόν. Το «The Walking Dead», αν και ξεκίνησε με επιφυλάξεις λόγω της παραστατικής βίας και του άφθονου αίματος που περιλαμβάνει κάθε παραγωγή ζομπο-μυθολογίας που σέβεται τον εαυτό της, έμελε όχι απλά να γίνει μία από τις πιο θρυλικές, σύγχρονες σειρές της τηλεόρασης αλλά και να απενοχοποιήσει το splatter, το slasher, το gore, όλες εκείνες τις ετικέτες που κρατούσαν τα horror film των παραπάνω χαρακτηριστικών στην περιθωριοποιημένη κατηγορία του b- movie, και να εισάγει αυτό το «νοσηρό είδος» στα… νοικοκυρόσπιτα.

The dead shall walk the earth

Η σειρά «The Walking Dead» έκανε την πρεμιέρα της στο καλωδιακό δίκτυο του AMC, ακριβώς πριν από τρία χρόνια, στις 31 Οκτωβρίου του 2010. Βασισμένη στο ομώνυμο comic book του Robert Kirkman – (αν έχετε αγωνία για να δείτε τι θα γίνει και πως θα καταλήξουν οι χαρακτήρες, ξεχάστε τις κλεφτές ματιές στο κόμικ γιατί όχι μόνο συνεχίζεται ως on-going series, αλλά υπάρχει τρομερή απόκλιση στην ιστορία του κόμικ σε σχέση με την σειρά) – η τηλεοπτική απόπειρα έγινε εξαρχής με μόλις έξι επεισόδια. Ο Frank Darabont, φαν των ατμοσφαιρικών ιστοριών του master Stephen King, των οποίων τη μεταφορά ανέλαβε στην μεγάλη οθόνη ως σκηνοθέτης των «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», «Το Πράσινο Μίλι» και του υποτιμημένου «Η Ομίχλη», ήταν αυτός που πήρε το αναπάντεχο ρίσκο, της δημιουργίας μίας μετα-αποκαλυπτικής σειράς επιβίωσης σε έναν κόσμο που έχει κατακλυστεί από νεκροζώντανους.

Ο πρώτος κύκλος , αποτελούμενος από μόλις έξι επεισόδια, ήταν το «πείραμα» που θα σηματοδοτούσε την εξάπλωση του «ιού» στους τηλεοπτικούς δέκτες. Ένας ιός που εξαπλώνεται, ο παγκόσμιος πληθυσμός που μετατρέπεται σε ζόμπι, ομάδες επιζησάντων που προσπαθούν να επιβιώσουν, κατά λάθος ήρωες που αγαπάς , που μισείς, χαρακτήρες που την επόμενη στιγμή πεθαίνουν, εκπληκτική κινηματογράφηση που δίνει την αίσθηση ενός κατεστραμμένου κόσμου, χυμένα έντερα και φαγοπότι νεκρών πάνω σε ζωντανούς, με την πιο ρεαλιστική, φρικιαστική απεικόνιση που θα μπορούσε να φτάσει ποτέ στους ανυποψίαστους τηλεθεατές. Οι νεκροί κατέκλυσαν τη γη – και μας πήραν τα μυαλά! Στην κυριολεξία… Braiains!

Tα Ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να προβάλλεται η σειρά, έδειξε τις προθέσεις της. Με ατμόσφαιρα- φόρο τιμής στον George Romero, «πατέρα» των μετα-αποκαλυπτικών ζόμπι θρίλερ τύπου «Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» που αποτελεί και το αριστούργημά του, αλλά και ενσωματώνοντας όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά που περιμένουμε να δούμε από μια παραγωγή στην οποία νεκροί περπατούν λιπόσαρκοι, ακρωτηριασμένοι, ή με κομμάτια σάρκας ζωντανών θυμάτων να κρέμονται από τις γνάθους τους, το «The Walking Dead», έφερε στους τηλεοπτικούς δέκτες, την φρίκη σε όλο της το μεγαλείο. Κι αυτή η φρίκη, έγινε τόσο αποδεκτή ώστε να εισβάλει σαν μη αναστρέψιμη ίωση στο τηλεοπτικό κοινό, και να μετατρέψει τους τηλεθεατές σε… ζόμπι ! Και να κάνει την ίδια τη σειρά, φαινόμενο! Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν μερικά χρόνια, ότι η μυθολογία, η παραφιλολογία, και η συνομωσιολογία των ζόμπι, όταν η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση κυκλοφορούσαν «οδηγούς επιβίωσης» για τους πολίτες σε περίπτωση «επιδημίας ζόμπι», θα γινόταν pop culture φαινόμενο εξαιτίας μίας σειράς, και η εξοικείωση με τους ζωντανούς-νεκρούς θα δημιουργούσε μία παγκόσμια κοινότητα που αρέσκεται να εξασκείται στο να… κόβει κεφάλια; Γιατί, ναι, αγαπητοί μου αναγνώστες, υπάρχουν πλέον fan club σε όλο τον πλανήτη, που εξαιτίας- ή χάρη, ονομάστε το όπως θέλετε- του «The Walking Dead», εξασκούνται και προετοιμάζονται , για ένα επιδημικό σάρωμα που θα τους φέρει αντιμέτωπους με στρατιές νεκροζώντανων!

Τα Ζόμπι παίρνουν μυαλά : Τα ρεκόρ του «The Walking Dead»

Η σειρά ξεκίνησε δειλά, έγινε sleeper hit, και πλέον έχει γιγαντωθεί σε mega hit. Από τα πρώτα τολμηρά, κορυφαία έξι επεισόδια της πρώτης σεζόν, στα άνισα, διστακτικά κεφάλαια του δεύτερου κύκλου, κι από κει στην «απελευθέρωση» μετά το πρώτο μισό και φθάνοντας στο τέλος της τρίτης σεζόν, μέχρι την απίστευτη έναρξη του τρέχοντος, τέταρτου κύκλου, το « The Walking Dead», μετράει πλέον αριθμούς Walkers και σπάει τα κοντέρ τηλεθέασης.

Η πρεμιέρα της τέταρτης σεζόν έγινε πριν από λίγες ημέρες, την Παρασκευή και 13 στις ΗΠΑ, και ήταν κάθε άλλο παρά «γρουσούζικη». Το πρώτο επεισόδιο της Season 4 του «The Walking Dead», που θα ολοκληρωθεί σε 16 επεισόδια, παρακολούθησαν 16,1 εκατομμύρια θεατές, που είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τηλεθέαση, στην ιστορία της σειράς, ενώ 10,4 εκατομμύρια θεατές ήταν το ποσοστό στο πολυπόθητο, στοχευμένο ηλικιακό γκρουπ , 18-49. Το ποσοστό αυτό, δίνει επίσης στο «The Walking Dead», την κορυφή της τηλεθέασης στην αμερικανική τηλεόραση, στο κοινό των ηλικιών 18-49, καθώς ξεπέρασε σε νούμερα, ακόμη και την μετάδοση στην ζώνη του prime time, του National Football League. Στο σύνολο των τηλεθεάσεων το επεισόδιο 1 της 4ης σεζόν του «The Walking Dead», είναι στην κορυφή της τηλεθέασης όλων των εποχών στην αμερικανική καλωδιακή τηλεόραση για μη-σχετικό με αθλητικές μεταδόσεις- σίριαλ. Και ναι, αν αναρωτιέστε, αυτό το «χρίσμα», ξεπερνά και το «Game of Thrones».

«The Walking Dead» , μυστικά και ψέματα της Ζόμπι-Αποκάλυψης

Ο δημιουργός του κόμικ Robert Kirkman, είναι επίσης και executive producer αλλά κι ένας βασικός σεναριογράφος της σειράς. Γι’ αυτό προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε R-rated σκηνές, με το σίριαλ να κρατά τις συναισθηματικές αλλά και gore, comic book καταβολές του, που το οδήγησαν σε τόσο μεγάλη επιτυχία. Αυτό που σίγουρα δεν περίμενε ήταν το ότι το graphic novel που δημιούργησε, μόλις πριν μια δεκαετία, θα αποκτούσε τόσο σύντομα συλλεκτική αξία, λόγω της επιτυχίας της σειράς. Η πρώτη έκδοση του πρώτου τεύχους του «The Walking Dead» , υπάρχει σε επτά χιλιάδες – και κάτι- αντίτυπα παγκοσμίως , κι αυτή τη στιγμή η αξία του τεύχους , για όποιον τυχερό έχει το “First Edition”, εκτιμάται στα 10 χιλιάδες δολάρια. Τον Μάρτιο, ένα τέτοιο αντίτυπο είχε πουληθεί αντί 7,5 χιλιάδων δολαρίων – ω μάλλον την «πάτησε» ο φαν που το αγόρασε!

Ο Daryl Dixon, ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας της σειράς, δεν υπάρχει στο κόμικ! Κανείς από τους δημιουργούς δεν περίμενε να αποκτήσει τόσο φανατικό κοινό ο Daryl, όπως και ο αδερφός του – που τελικά δεν επιβίωσε- Merl, κι επίσης έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο Daryl ως χαρακτήρας στο κόμικ, το οποίο συνεχίζει να εκδίδεται χωρίς να έχει δοθεί τέλος στις περιπέτειες των επιζησάντων.

Ο Κυβερνήτης (Governor) αναμένεται να επανέλθει στην τρέχουσα τέταρτη σεζόν, του «The Walking Dead». Είναι από τις ελάχιστες προσθήκες του κόμικ που κατάφεραν να βρουν το δρόμο τους στη μικρή οθόνη, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του graphic novel.

Αν και οι ίδιοι οι ηθοποιοί της σειράς έχουν δηλώσει από την δεύτερη μόλις σεζόν, ότι δεν ξέρουν αν θα ζουν από επεισόδιο σε επεισόδιο, όπως έχει αποδειχθεί με χαρακτήρες που δεν περιμέναμε ότι θα πεθάνουν, σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε τον Glenn – όπως στο κόμικ- να τον χτυπάνε μέχρι θανάτου με ρόπαλο τυλιγμένο σε συρματόπλεγμα – ή μήπως όχι ;

Το «The Walking Dead» ανανεώθηκε ήδη για πέμπτη σεζόν. Αναμενόμενο μετά το ρεκόρ τηλεθέασης της έναρξης του τέταρτου κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι ο Ρικ και η ομάδα του, όσοι τέλος πάντων επιβιώσουν από αυτήν, θα συνεχίσουν να μας παρασύρουν στον αγώνα τους για επιβίωση σε μία κατακερματισμένη γη. Μπορείτε να μην τους ακολουθήσετε;