Πιστεύεις πως λαϊκίζεις; Πιστεύεις πως επαναλαμβάνεις συνεχώς τα ίδια και τα ίδια; Θέλεις να αναδείξεις μια πιο λόγια πλευρά σου; Τι καλύτερο από το να απαγγείλεις δύο στίχους κάποιου γνωστού ποιητή και να ανέβεις στην εκτίμηση ανδρών και γυναικών, ψηφοφόρων του κόμματός σου ή και άλλων πολιτικών σχηματισμών;

Η ξύλινη γλώσσα που τείνει να γίνει και η… μητρική του μεγαλύτερου ποσοστού των πολιτικών, αποκτά άλλη διάσταση με μια… λόγια προσθήκη, ενώ σου εξασφαλίζει και δημοσιότητα, αφού «χαρίζει» μια σίγουρη θέση στη στήλη των «παραπολιτικών».

Επίσης, ο λυρισμός των στίχων, αν έχουν εντοπίσει κάτι που να «κολλάει» στην περίσταση λειτουργεί συναισθηματικά στον ακροατή, μπορεί να αφυπνίσει, να συγκινήσει και το λιγότερο να σε… βγάλει από το λήθαργο μιας «Φιντελοκαστρικής» ομιλίας.

Να και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα…

Ο Σαμαράς και οι «Κήποι» του Ελύτη

Απαγγέλλοντας στίχους από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Κήποι με τις Αυταπάτες» έδωσε το στίγμα του ταξιδιού του στην Κίνα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάιο.

Αφού μίλησε για την εμπειρία του στην ασιατική χώρα, δηλώνοντας μάλιστα εκστασιασμένος με την Σανγκάη, είπε να «ρίξει» και έναν στίχο.

«Για να το πω με τα λόγια του Ελύτη “πρέπει να είμαστε του ολίγου και του ακριβούς”» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Η αγάπη και ο σεβασμός του Μεσσήνιου πολιτικού προς τον Νομπελίστα ποιητή είναι γνωστή και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ελύτης ήταν ο «νονός» της «Πολιτικής Άνοιξης» (εμπνευστής του ονόματος) στο μακρινό 1993.

Ξέχασε τον ποιητή ο Τσίπρας

Αφού «κατακεραύνωσε» ό,τι κυκλοφορεί «δεξιά και αριστερά του», από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να κάνει και μια ποιητική ρελάνς…

«Όπως έχει πει και ο ποιητής “τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία”», σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό, την πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Αν και το ποίημα του Φώτη Αγγουλέ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, ο συγκεκριμένος στίχος είναι πλέον παροιμιώδης και χρησιμοποιείται ευρέως από λόγιους. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας πάνω στην «ένταση» της στιγμής ξέχασε να πει το όνομα του ποιητή….

Τους «ξύπνησε» με Σεφέρη ο Βενιζέλος

Λίγο το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάρτιο, λίγο η νύστα που είχε πιάσει τους συνέδρους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να ρίξει το βαρύ «πυροβολικό» της ποίησης.

Σαν άλλος «Νίκος Ξανθόπουλος» αφιέρωσε μάλιστα τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη στον ελληνικό λαό.

«Στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θάμα 
που ανοίγει τα επουράνια κι είν’ όλα βολετά».

…κάποιοι φυσικά συνέχισαν να ονειρεύονται!

Ο Κουτσούμπας και ο «φασισμός»

Οι στίχοι του Φώντα Λάδη «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον» έδεσαν άψογα με τη ζοφερή επικαιρότητα που κυριάρχησε μετά τον θάνατο του Παύλου Φύσσα.

Αυτό σκέφτηκε, μάλλον, και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος χρησιμοποίησε το απόσπασμα του ποιήματος σε ομιλία του με αφορμή τη δολοφονία στο Κερατσίνι και σε αμέτρητες δηλώσεις του στη συνέχεια.

Ο all time classic Βύρων Πολύδωρας

Στίχους από την καβαφική ποίηση «δανείστηκε» ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας για να απευθύνει ερώτημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη για τους… αμπελουργούς.

Ο κ. Πολύδωρας επέλεξε να θέσει στον υπουργό το θέμα της εκρίζωσης των αμπελώνων χρησιμοποιώντας στην εισαγωγή του στίχους από το ποίημα «Εν μεγάλη Ελληνική Αποικία, 200 π.Χ.».

Πιθανότατα επηρεάστηκε από τους στίχους του Κ. Π. Καβάφη, οι οποίοι αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους, καθώς βρίσκονται τοιχοκολλημένοι σε αφίσες στου σταθμούς του μετρό της πρωτεύουσας, αλλά και στα αστικά λεωφορεία.

Άλλωστε, ο Βύρωνας Πολύδωρας δεν διστάζει να εκφράζεται δημοσίως με λυρισμό και καλλιτεχνική διάθεση. Αρκεί να ανασύρει κανείς τη δήλωσή του περί «στρατηγού ανέμου», που τοποθετήθηκε αμέσως στις high lights δηλώσεις πολιτικών.

Κουράκης, ο αυθεντικός ποιητής

Εκτός, βέβαια, από τους πολιτικούς που… δανείζονται στίχους, υπάρχουν και οι original ποιητές.

Ένας από αυτούς είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης ο οποίος έχει παρουσιάσει και τη δική του ποιητική συλλογή.

«Με κουράζουν οι πράξεις που δεν έκανα/ τα ναι και τα όχι που δεν είπα/ μου φράζουν το στόμα/ και το αίμα που δεν έδωσα/ λερώνει το πουκάμισό μου».