Της Μαρκέλλας Σαράιχα

Maleficent! Είναι η νέα, πολυαναμενόμενη, πανάκριβη ταινία της Disney, που εδώ και λίγες ημέρες προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η Angelina Jolie, ενσαρκώνει την κακιά μάγισσα του παραμυθιού. Η επιλογή της για τον συγκεκριμένο ρόλο ήταν ιδανική. Η ιδιαίτερή της ομορφιά, το μακιγιάζ και τα κοστούμια της, σε έκαναν πραγματικά να τη χαζεύεις κατά τη διάρκεια της προβολής. Όλη η ταινία ήταν βασισμένη πάνω της. Τα εφέ και τα σκηνικά τα θεωρείς αναμενόμενα σε κάθε ταινία του κινηματογραφικού κολοσσού της Disney, αλλά δε θύμιζαν σε τίποτα τις προηγούμενες ταινίες της. Οι γνώμες διχασμένες. Η υπόθεση με το παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης, ήταν αρκετά παραποιημένη. Το αποτέλεσμα; Μέτριο.

«Το Hollywood δολοφονεί τα παραμύθια», σιγοψιθυρίζαμε όσοι μεγαλώσαμε με την Φαντασία, την πρώτη ασπρόμαυρη Χιονάτη, τον Πινόκιο, την Σταχτοπούτα, τον Bamby το ελαφάκι, τον Ντάμπο, τον Αλαντιν, αλλά και πολύ αργότερα το εικαστικό αριστούργημα «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος». Ένα πρόσωπο όσο όμορφο και ταλαντούχο κι αν είναι, σαν αυτό της Αντζελινας Τζολι, δεν μπορεί να σώσει μία ταινία για την οποία έλεγαν διθυράμβους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της.

Με τόση διαφήμιση θα περίμενε κανείς τα 90 λεπτά της ταινίας να σε μεταφέρουν αυτόματα σε έναν κόσμο μαγικό, παραμυθένιο. Να σε κάνουν να νοσταλγήσεις τα παιδικά σου χρόνια. Κι όμως. Η ταινία, αν δεν είχες καλή παρέα στο σινεμά και δεν είχες εφοδιαστεί με ποπ κορν και αναψυκτικά, ήταν ικανή από μόνη της να σε αποκοιμίσει στα βελούδινα καθίσματα της αίθουσας. Τα πρώτα λεπτά ήταν ομολογουμένως, ήταν πολλά υποσχόμενα, για να σε βάλουν στο κλίμα με το τι θα επακολουθούσε. Ένας μονόπλευρος έρωτας που κατέληξε σε μίσος, δίψα για εξουσία που στο βωμό της θυσιάζονται τα ανθρώπινα συναισθήματα, προδοσία και στο τέλος δικαίωση. Σαν τη ζωή, σαν πάντα. Κι όπως όλα τα παραμύθια, έτσι και σ αυτό, στο τέλος, το καλό νικάει το κακό, κι όλοι στο είναι ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι και όλοι εμείς με αυτή την βεβαιότητα μεγαλώσαμε για να δούμε πως δεν είναι έτσι στο μέλλον μας και στην αληθινή ζωή. Αυτό που λέμε, έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα; Καμιά φορά μπορεί και να συμβαίνει…

Όμως, η συγκεκριμένη ταινία δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο. Η Disney, εδώ και χρόνια φημίζεται για τις ταινίες της. Όσο οι εποχές αλλάζουν, καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο να προσαρμόζεται σε αυτές. Είναι ίσως η πρώτη φορά όμως, που δεν τα κατάφερε. Ακόμη κι οι υπεύθυνοι της εταιρίας, που περίμεναν με ανυπομονησία την πρεμιέρα της, δεν είναι ευχαριστημένοι.  Όχι με την πρωταγωνίστρια, αλλά με τις κριτικές που μέχρι τώρα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Άδικες ή όχι, αυτό θα φανεί στη νεκροψία.

Το σίγουρο είναι ότι η ταινία δεν αναμένεται να σπάσει ταμεία, κι αν γίνει μελλοντικά αυτό, θα είναι λόγω της περιέργειας του κόσμου να δει την Angelina Jolie, να υποδύεται την κακιά μάγισσα. Ένας ρόλος που φαινομενικά της ταιριάζει. Αν δεν ήταν και η συγκεκριμένη πρωταγωνίστρια, δε θα γράφαμε ούτε τη γνώμη μας. Θα ήταν μία ταινία σαν κάποιες άλλες που επιλέγουμε να δούμε στο DVD, ένα βράδυ που δεν έχουμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Ή καλύτερα θα βάλουμε την παλιά ασπρόμαυρη Χιονάτη να μιμείται το κελαΐδισμα των πουλιών σε ένα κόσμο που οι καρδιές μέλανε και ένα φιλί φτάνει για να νικήσει τον θάνατο…