Ο Έλληνας μετρ της σαπουνόπερας και των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών, άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Οκτωβρίου.
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας, σημάδεψε με την παρουσία του την καλλιτεχνική ζωή της χώρας.
Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν ραδιοφωνική, με την εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου», που όταν εκδόθηκε σε βιβλίο έγινε αμέσωςbest seller.
 
Αφού έγραψε 10 θεατρικά έργα μεταπήδησε στον κινηματογράφο, όπου και έγραψε το σενάριο για πάνω από 70 ταινίες.
1965. Ο Νίκος Φώσκολος ζει την κορυφαία στιγμή της κινηματογραφικής του καριέρας γράφοντας το σενάριο για την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, ποτ προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
6 χρόνια αργότερα σημειώνει το ρεκόρ των ρεκόρ σε ό,τι αφορά την τηλεθέαση, αφού το σίριαλ «Άγνωστος Πόλεμος» πιάνει το αστρονομικό 92% και τις περιγραφές να μιλούν για… έρημες πόλεις την ώρα προβολής κάθε επεισοδίου.
Με τη γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης, ο Νίκος Φώσκολος γράφει εκ νέου ιστορία. Είναι ο σεναριογράφος της «Λάμψης», της πρώτης μεγάλης σύγχρονης σαπουνόπερας, αλλά και της σειράς με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, αφού για 14 χρόνια (3.457 επεισόδια) οι κόντρες και οι ίντριγκες της οικογένειας «Δράκου» μπαίνουν καθημερινά στα σπίτια των τηλεθεατών. Παράλληλα, είναι ο δημιουργός και δεύτερου σίριαλ, του Καλημέρα Ζωή, όπου διαρκεί 13 χρόνια (3179 επεισόδια).
 
Μετά το 1991 οπότε και κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 – 2005) χρόνια, κάνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το Καλημέρα Ζωή της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 – 2006) χρόνια κάνοντας 3179 επεισόδια στο σύνολο.
 
 
Τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, έλαβε τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968). Επίσης έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2007), από την Ιερά Σύνοδο για την ταινία «Εν Τούτω Νίκα», από την ΕΡΤ, από την οργάνωση Λάιονς, από διάφορους Δήμους, Καλλιτεχνικές Λέσχες, σωματεία και άλλες οργανώσεις.
 
https://www.youtube.com/watch?v=BJtU5F8lYlA
 
Ταινίες που σάρωσαν στο ελληνικό box office ήταν «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν».